Antreprenoriat: Imbunatatiri necesare Legii Business Angel

Nume : Mihaela Culeasca
Tara : Romania
Data : 12.08.2019
Profesie : Specialist comunicare
Organizatie : PTIRSE
Institutie tinta : Parlament, Ministerul pentru Mediul de Afaceri
Stadiul problemei :

Legea privind stimularea investitorilor individuali -Business Angels (nr. 120 din 29.05.2015) a fost adoptata de Parlamentul Romaniei cu scopul de a reglementa conditiile prin care persoanele fizice pot beneficia de facilitati fiscale, ca urmare a dobandirii de parti sociale prin investitii in microintreprinderi si intreprinderi mici. Printre problemele identificate cu aceasta lege, se numara facilitatile fiscale acordate doar investitiei in microintreprinderi si intreprinderi mici; existenta unor domenii exceptate precum consultanta, nave, imobiliare; posibilitatea realizarii investitiei doar in obiectul principal de activitate al beneficiarului; facilitatile fiscale se acorda investitorului doar in primii 3 ani de la realizarea investitiei si doar daca investitia se face prin majorare de capital social; investitorul nu este protejat din punct de vedere al datelor cu caracter personal (apare in certificatul constatator al beneficiarului). Desi aceasta lege este buna prin faptul ca promoveaza conceptul de Business Angel ca alternativa de finantare a unei afaceri, totusi nu este atractiva pentru investitorii individuali.



Solutii primite de la cetateni

Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (12.08.2019)

Imbunatatirea conditiilor de realizare a investitiei: posibilitatea realizarii investitiei prin imprumut firma beneficiara; realizarea investitiei intr-un plan de afacere si nu neaparat in obiectul principal de activitate; investitia sa fie de orice natura, nu neaparat in numerar; suma de 3,000 - 200,000 EUR sa fie diferentiata pe categorie de IMM; perioada de obtinere a facilitatilor fiscale sa fie stabilita de comun acord intre beneficiar si investitor; facilitatile fiscale sa fie axate pe protejarea firmei beneficiare in primele 12 luni, dupa care sa fie aplicabiel la atingerea obiectivelor; investitia sa poata fi realizata pe orice cod CAEN eligibil autorizat de catre beneficiar; investitorul sa poata obtine orice procent de capital social in urma intelegerii cu beneficiarul.
Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (12.08.2019)

Asigurarea confidentialitatii investitorilor individuali: legea ar trebui sa ofere posibilitatea atat investitorilor privati, cat si asociatiilor de investitori si grupurilor de interese economice sa beneficieze de facilitatile fiscale (astfel, in certificatul constatator ar aparea o entitate juridica si nu persoana fizica); legea ar mai putea permite realizarea de investitii hibrid care sa cuprinda imprumut initial cu posibilitatea obtinerii de parti sociale; legea ar putea permite realizarea investitiei pe baza de plan de afacere, indiferent de codul CAEN al beneficiarului.
Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (12.08.2019)

Imbunatatirea facilitatilor fiscale pentru investitorii individuali: perioada de facilitati fiscale ar trebui extinsa la minim 5 ani deoarece in 3 ani, timp in care start-up-ul se afla in crestere si nu se acorda dividende deoarece nevoile de investitii sunt mari, facilitatile sunt infime; investitorul ar trebui scutit de la plata CASS aferent dividendelor obtinute; scutirile la plata impozitului pe vanzarea partilor sociale ar trebui sa se aplice si la un termen mai mic de 3 ani; scutirea platii CAM aferenta angajatorului pentru angajatii adusi in firma prin investitia Business Angel.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.