Antreprenoriat: Imbunatatiri necesare Legii prevenirii

Nume : Mihaela Culeasca
Tara : Romania
Data : 17.06.2019
Profesie : Specialist comunicare
Organizatie : PTIRSE
Institutie tinta : Parlament, Ministerul pentru Mediul de Afaceri
Stadiul problemei :

Principiul fundamental al legii prevenirii este acela ca agentul constatator nu mai aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare a unei fapte, ci aplica un avertisment, la care anexeaza un plan de remediere. Legea prevenirii (270/2017), impreuna cu HG de aplicare (33/2018) permite o interpretare subiectiva din cauza faptului ca in legislatie se folosesc termeni vagi, generici. Astfel, autoritatea poate interpreta includerea sau nu a contraventiei sub incidenta legii, lasand la latitudinea agentului contatator aplicarea sau nu a preventiei. Mai mult, legea nu este suficient de cunoscuta de catre antreprenori, mai ales de catre cei mici si mijlocii. Desi legea are prevederii cu privire la canalele de informare (prevederi in general respectate de catre autoritati), informatia este greu de asimilat si de sistematizat de catre antreprenori, care se tem de faptul ca fara intentie, pot gresi in activitatea lor si astfel risca sa fie sanctionati la un nivel financiar pe care nu si-l permit. In textul legii referirea se face generic la “autoritati/institutii publice cu atributiii de control.” Nu se tine seama de faptul ca la nivel de autoritate publica exista autonomie locala si toate contraventiile stabilite prin reglementari ale Consiliilor locale / Primariile ar trebui sa se supuna legii prevenirii. Problema cea mai mare a acestei legi este faptul ca numarul contraventiilor pentru care se aplica este nesemnificativ pentru a creea o oportunitate pentru mediul de afaceri, fiind practic inutila in forma actuala.



Propunerile de imbunatatire a Legii prevenirii au fost trimise Presedintelui Senatului, Presedintelui Camerei Deputatilor si Ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, in data de 19.08.2019.



Solutii primite de la cetateni

Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (18.06.2019)

Modificarea legii prin extinderea generalizata a aplicabilitatii ei. Includerea tuturor contraventiilor cu exceptia celor care aduc atingere imediata societatii, vietii si integritatii corporale a omului si mediului inconjurator.
Domenii in care pot exista exceptii:
- Legislatia de mediu:
o Poluarea mediului inconjurator
o Defrisari
o Distrugerea/ Ocuparea spatiului verde
o Braconaj
- Sanatate si securitatea muncii: Legea
- Sanatate publica: DSV, DSP - ce tine de termenul de valabilitate a produselor; igiena
- Legislatia muncii - munca la negru
Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (17.06.2019)

Modificarea HG33/2018 prin extinderea listei de contraventii si domenii acceptate cu articole care nu contin un pericol social. Exemple de articole ce pot fi incluse in Legea prevenirii:
In domeniul S.S.M:
1.LEGEA 319/2006 - Art.8 Alin.1; Art.7 Alin.4 Lit.C; Art.13 Lit.B, D,K,S
2.H.G. 1014/2015 Art.2 Alin 1 Lit.C
3. Legea 360/2003 - substante periculoase - art.28/lit.b.

In domeniul resurselor umane:
1. Legea 53/2003 Art.16 Alin.4 - Angajatorul e obligat sa pastreze la locul de munca o copie a contractului de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc. In prezent e amendabil cu 10000 lei; Condica de prezenta la munca

Altele:
1. Lipsa declaratiei de conformitate pe care o da furnizorul, clientului.
2. Nedeclararea punctului de lucru la Reg. Com. daca nu necesita autorizatii de functionare speciale (in functie de cod CAEN).

Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (17.06.2019)

Cresterea eficientei actiunilor de preventie prin:
- afisarea metodologiei aferente legii prevenirii pe site-urile tuturor institutiilor cu abilitati de control.
- realizarea unor sesiuni de training sustinute de institutiile de control prin care sa comunice modificari/norme privind legislatia in vigoare cu accent pe drepturile si obligatiile agentilor economici.
- trimiterea de notificari (in timp util) prin mediul online/posta /fax.
- schimbarea mentalitatii la nivel institutional (reprezentantii institutiilor trebuie sa constientizeze si sa-si asume rolul de parteneri de dialog).
- obligatia ca reprezentantii institutiilor sa raspunda afirmativ la invitatia partenerilor sociali de a participa la sesiuni de training tematice (si invers).
- obligatia organelor constatatoare ca in momentul controlului sa faca o succinta prezentare a legii prevenirii agentilor economici.
- crearea unui sistem e-ticketing care sa raspunda promp la nevoile agentior economici.
- sesiuni de training/informari pentru societati noi care isi incep activitatea, personalizat, in functie de codurile CAEN (eliberarea unui indrumar simplu actualizat cu obligatii).
- depolitizarea institutiilor si angajarea de personal calificat pe domeniu pe principiul meritocratiei sau formarea eficienta la locul de munca.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.