Echipa de management a proiectului SolveNet, cea care pune in practica Metoda SMART de Politici Publice, este responsabila de aprobarea problemelor si solutiilor postate de cetateni, redactarea adreselor oficiale catre autoritati, publicarea adreselor oficiale pe paginile problemelor si publicarea raspunsurilor primite de la autoritati.
Radu Oprea, Fondatorul Metodei SMART de Politici Publice
Ideea Metodei SMART de Politici Publice s-a conturat in anul 2007, in perioada in care urma cursurile Universitatii Pepperdine din Los Angeles, in cadrul unui masterat in politici publice. Primul contact cu domeniul implicarii civice a venit prin intermediul unei carti, numita “Citizen Lobbyists. Local Efforts to Influence Public Policy” scrisa de Brian E. Adams. Autorul argumenteaza ca oamenii nu se implica suficient de mult in viata comunitatii in principal din cauza lipsei de timp si bani. Ulterior, Radu a ales un curs de Democratie Participativa si a studiat mai multe metode de participare. Majoritatea acestor metode sunt offline, adica presupun intalniri fata in fata intre decidentii politico administrativi si cetateni, iar de multe ori demersul este de sus in jos, adica autoritatile sunt cele care doresc sa consulte cetatenii. Consultarea se face de multe ori pentru a prioritiza proiectele de investitii din bani publici sau pentru a identifica noi idei de proiecte necesare comunitatii. Metoda SMART a fost conceputa ca o metoda mixta de participare - online si offline - deservita pentru Romania de platforma de participare www.politicipublice.ro, care combate cele doua probleme de timp si bani. In acelasi timp, procesul de implicare a cetateanului in formularea de propuneri de politici publice este interactiv si constructiv.
Contact: roprea2000@yahoo.com, www.raduoprea.eu.
Iulian Cazacu, Presedintele Centrului de Dezvoltare SMART
Iulian a fondat Centrul de Dezvoltare SMART in anul 2003 pentru a contribui la cresterea nivelului de implicare civica a cetatenilor. Asociatia furnizeaza cadrul legal pentru trimiterea adreselor oficiale prin care se recomanda solutii la problemele de interes public, catre autoritati. Iulian considera ca putem fi mai activi in viata comunitatii daca avem acces la mijloace mai eficiente de a ne promova ideile si opiniile, bazate pe dezvoltare IT. El asigura expertiza tehnica a Metodei SMART de Politici Publice, identificarea de noi oportunitati de finantare si suportul logistic necesar functionarii metodei atat in Romania cat si in celelalte tari unde a fost lansata.
Contact: iulian@smart.org.ro
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.