Probleme de Participare

Metoda SMART de Politici Publice combate doua probleme majore cu care se confrunta domeniul de democratie participativa:

1. Lipsa de implicare a oamenilor de rand si a expertilor in rezolvarea problemelor comunitatii la nivel local, national si international.
2. Dezavantajele diferitelor actiuni de democratie participativa prin care cetatenii doresc sa se implice activ in viata comunitatii.


Cercetarile arata ca oamenii nu se implica in rezolvarea problemelor comunitatii datorita statutului socio-economic, impactului scazut al participarii individuale fata de participarea colectiva, lipsei de timp si bani, lipsei de cunostinte si informatii si lipsei de incredere in sansele lor de a fi eficienti (Brian E. Adams, Citizen Lobbyists. Local efforts to influence public policy). Teoria care sta la baza Metodei SMART de Politici Publice se bazeaza pe acei cetateni care simt ca trebuie sa ia initiativa si sa rezolve problemele comunitatii, insa sunt descurajati de unul sau mai multe motive mentionate mai sus.

Multi cercetatori afirma ca guvernele nu pot rezolva singure problemele majore si delicate ale societatii. Astfel, Metoda SMART furnizeaza toate resursele de care oamenii de rand au nevoie, pentru a-si face auzite parerile si solutiile. Pentru noi, problemele de interes local, national si international reprezinta oportunitati. Exista multe incercari prin care propunerile cetatenilor sunt incluse in procesul de realizare a politicilor publice. Acestea se bazeaza de obicei pe organizarea de intalniri unde participantii beneficiaza de avantajele discutiilor fata in fata. Problemele acestor tipuri de initiative se bazeaza pe faptul ca notiunea de implicare civica se leaga de persoana sau grupul de interese care organizeaza aceste actiuni, iar cetatenii joaca un rol minor la ocazii speciale. Mai mult, actiunile de participare traditionale sunt foarte scump de organizat.

Autoritatea sub care sunt organizate actiunile de democratie participativa variaza de la agentii guvernamentale, anumiti lideri ai comunitatii, organizatii non-guvernamentale, sau diferite grupuri de interese. De obicei se tinde sa se furnizeze participantilor informatii neutre si obiective. Totusi, nu este nimeni responsabil de rezultatele exercitiului de participare, care de obicei consta intr-o noua propunere de politici publice, o prioritizare a proiectelor necesare comunitatii sau o idee noua.

Metodele de democratie participativa traditionale folosesc de multe ori alegerea aleatoare a participantilor si incearca sa construiasca un esantion reprezentativ pentru comunitatea tinta. Numarul participantilor poate varia de la mii, la sute, sau pana la 15-30 de persoane. Metodele care implica un numar mare de participanti dureaza de obicei 1-2 zile in timp ce metodele bazate pe un numar mic de participanti pot dura de la cateva zile la cateva luni. Costurile pentru a organiza aceste initiative sunt de obicei foarte mari, ajungand in unele cazuri si la cateva milioane de dolari, deoarece organizatorii acopera cheltuieli precum cazare, masa, transport, diurne si chiar premii pentru participanti.

Metodele de participare "fata-in-fata" sau "offline" se confrunta cu probleme majore, pe care Metoda SMART de Politici Publice tinde sa le diminueze:

  • Lipsa de timp si bani – pentru a se implica in viata comunitatii, oamenii trebuie sa-si dedice in primul rand timp. Aceasta constituie o problema in atragerea specialistilor, care sunt de obicei implicati in multe proiecte si actiuni. Metodele de participare fata-in-fata implica si bugete mari, care le fac greu de organizat.
  • Polarizarea discutiilor - discutiile de grup tind sa fie polarizate de unul sau cativa participanti. Acest lucru presupune folosirea de moderatori care sa se asigure ca opiniile fiecarui participant sunt auzite. Totusi, acestia nu sunt de fiecare data eficienti si pot fi scump de adus.
  • Lipsa cunostintelor despre problemele dezbatute - aceasta problema este mai prevalenta la actiunile care dureaza putin timp, dar care implica participanti numerosi. Participantii care sunt alesi aleator din comunitatea tinta nu detin informatii suficiente despre problemele dezbatute si nu au nici timp suficient sa invete despre ele pe timpul desfasurarii exercitiului de participare. Cu cat e mai lung procesul participativ, cu atat exista mai mult timp pentru participanti sa se gandeasca la probleme si sa recomande solutii mai bune.
  • Abilitatile scazute ale cetatenilor de a fi eficienti - aceasta problema este influentata de mai multi factori. Unul dintre ei este lipsa de responsabilitate. De obicei, nu ai acces la persoanele care participa la un exercitiu de democratie participativa sa-i intrebi despre problemele dezbatute si despre deciziile luate. De multe ori, chiar si participantii nu au incredere in sansele lor de a schimba ceva in viata comunitatii. Alte ori, nu este clar cine este responsabil sa puna in practica o solutie sau nu se stie ce se intampla cu rezultatele unui exercitiu civic. Foarte putine initiative de democratie participativa reusesc sa genereze o schimbare reala in viata comunitatii.

Metodele traditionale de democratie participativa prezinta si avantaje. Acestea constau in discutiile fata-in-fata dintre participanti si in faptul ca tind sa fie reprezentative pentru comunitatile tinta. Acestea le confera, cel putin teoretic, o forta mare in incercarea de a schimba o politica publica si a imbunatati viata comunitatii.

Avantajele Metodei SMART de Politici Publice

Metoda SMART permite cetatenilor cu profesii diferite sa participe, de la profesori universitari pana la muncitori necalificati. Ei au nevoie doar de initiativa si dorinta de a rezolva o problema de interes public. Metoda noastra permite oricarui cetatean sa aleaga o problema pe care doreste sa o rezolve, punand la dispozitie o strategie si resursele necesare pentru a genera o reactie din partea autoritatilor. De asemenea, permite folosirea unor solutii tehnice care mobilizeaza si alti cetateni sa se implice in rezolvarea problemei in cauza si creeaza o oportunitate pentru schimbare constructiva in societate.

Metoda SMART pune accentul in special pe calitatea solutiilor la problemele de interes public. Pentru a fi recomandate spre implementare catre autoritati, acestea trebuie sa indeplineasca trei criterii inspirate din cartea lui Mark Moore, Creating Public Value: sa fie valoroase, sustenabile si fezabile.

In contextul Metodei SMART de Politici Publice, Asociatia Centrul de Dezvoltare SMART si partenerii ei formeaza autoritatea sub care se desfasoara procesul participativ. Cetatenii care furnizeaza solutii la problemele de interes public sunt responsabili pentru ideile lor. Acest lucru le asigura recunostinta si prestigiu pentru contributia lor, in comunitatile in care participa. Metoda SMART recomanda solutiile cele mai bune prin adrese oficiale adresate institutiilor publice abilitate sa le puna in practica, folosind personalitatea juridica a unei organizatii partenere in implementarea metodei. Promovarea persoanelor care contribuie cu solutii are rolul de a motiva cetatenii sa se implice mai mult in viata comunitatii. Cass Sunstein afirma in Infotopia ca oamenii sunt motivati de dorinta de a-si vedea numele publicat, de posibilitatea de a se exprima si de aparenta dorinta de a fi de folos comunitatii.

Metodele traditionale de participare sunt folosite de obicei pentru a se propune noi politici publice, pentru a se lua decizii mai bine fundamentate, pentru a prioritiza proiecte comunitare si pentru a identifica dorintele cetatenilor. Domeniile in care se folosesc aceste metode sunt variate si pot include sanatatea publica, educatia, dezvoltarea comunitara, rasismul, ordinea publica si alte probleme sociale. Metoda SMART poate fi folosita in toate domeniile si pentru toate scopurile constructive din societate, insa produsul final este diferit. El consta intr-o adresa oficiala ce recomanda solutii la o anumita problema de interes public, avand un format specific si fiind adresata unei persoane cu drept de decizie din institutia publica abilitata sa rezolve problema.

In cadrul Metodei SMART, oricine poate publica o problema de interes public pe platforma de participare activa numita SolveNet. Nevoile si aspiratiile cetatenilor in rezolvarea problemelor de interes public constituie avantaje pentru Metoda SMART, deoarece ei sunt cei care pot accelera procesul de realizare a politicilor publice, prin parcurgerea rapida a celor cinci pasi ai metodei. Astfel, oamenii de rand nu sunt doar simpli pioni, ci devin resurse importante pentru comunitate.

Principalele avantaje ale Metodei SMART de Politici Publice constau in costurile reduse de folosire, flexibilitate in privinta timpului pentru a oferi o solutie la problemele de interes public si caracterul ei educational. Cetatenii pot folosi metoda si platforma de participare aferenta, gratis, oriunde au conexiune la Internet. Astfel, ei pot sa publice solutii mai bine fundamentate, deoarece au mai mult timp la dispozitie pentru a face cercetare. Un accent mare se pune si pe educatia participativa si de realizare a propunerilor de politicil publice. Platforma de participare activa ofera suficient de multe informatii si resurse pentru a ghida cetatenii pe parcursul celor 5 pasi ai Metodei SMART. Scopul este acela de a oferi cunostinte minime necesare cetatenilor pentru a capata incredere in sansele lor de a fi eficienti la imbunatatirea calitatii vietii din comunitatile lor.

Metoda SMART se confrunta si cu o serie de dificultati specifice participarii online si democratiei participative in general. Prima dificultate consta in lipsa discutiilor fata-in-fata a participantilor. Pentru a combate acest lucru, platforma de participare furnizeaza interactivitate cetatenilor care publica probleme si solutii. Prezenta online insa permite colaborarea dintre persoane aflate in regiuni diferite. Acestea trebuie doar sa-si doreasca sa vada probleme rezolvate in anumite comunitati. O alta dificultate cu care se confrunta metoda consta in impactul pe care participarea cetatenilor il are asupra politicilor publice dintr-o anumita comunitate. Cei care folosesc Metoda SMART nu sunt reprezentativi pentru o anumita comunitate. De aceea, accentul procesului participativ se pune pe calitatea solutiilor promovate si recomandate catre autoritatile publice. O alta modalitate de a genera mai multa forta procesului de participare consta in publicarea profesiilor persoanelor care participa. O problema majora cu care se confrunta toate metodele de participare activa consta in sansele de a influenta politicile publice. Metoda SMART se confrunta si ea cu aceasta problema. Astfel, dupa ce o problema este publicata pe platforma de participare si primeste solutii de la cetateni, acestia trebuie sa fie creativi in incercarea de a influenta deciziile autoritatilor publice. Adresele oficiale publicate de partenerii de implementare a metodei sunt utile, insa ele trebuiesc sprijinite si prin activitati de lobby.

Metoda SMART de Politici Publice este o combinatie de participare online si offline. Ea beneficiaza de avantajele dialogului online cum ar fi costuri reduse, flexibilitate in oferirea de solutii, caracterul educativ si interactivitate. In acelasi timp, ea combate dezavantajele participarii exclusiv offline, cum ar fi lipsa de responsabilitate privind solutiile propuse la problemele de interes public, lipsa de timp si bani a participantilor si organizatorilor, polarizarea discutiilor si lipsa de cunostinte tehnice sau generale despre problemele dezbatute.

-------------------------

Sursa: Radu Oprea, "Online vs. Offline vs. Mixed Participation for Better Governmental Policy-Making," http://conference.faa.ro.


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.