Proiectul Politici Publice Facute de Cetateni

Workshop Moeciu

Metoda SMART de Politici Publice a fost dezvoltata cu o finantare din partea Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.3 - Proiecte pentru democratie participativa. Inainte de a solicita finantare, Centrul de Dezvoltare SMART a stabilit parteneriate cu alte 7 organizatii din Romania, Italia, Grecia si Franta. Acestea sunt Liga Studentilor Galati, e-Medine si ASTAR din Italia, Institute of Entrepreneurship Development si EuroScience din Grecia si Etudiants pour une Société Durable si Etudiants pour une Europe de l'Education din Franta.

Proiectul s-a numit "Politici Publice Facute de Cetateni" si a avut trei obiective specifice legate de crearea platformelor de participare activa pentru Romania, Italia, Grecia, Franta precum si cea care permite participare la nivel european, organizarea unui workshop de participare activa in Romania si lansarea platformelor de participare care deservesc Metoda SMART in cele 4 tari:

Obiectivul 1: Dezvoltarea platformelor de participare activa ce permit implicarea cetatenilor la nivel local, national si european. Acest obiectiv a fost unul tehnic ce a permis realizarea platformei europene la adresa www.Public-Policies.eu si a celor 4 tari, conectate la aceasta. Astfel, cetatenii pot folosi Metoda SMART pentru a se implica in viata comunitatii la nivel european dar si la nivel national si local. Platforma europeana de participare este gazduita la adresa www.Public-Policies.eu si permite oricarui cetatean sa publice probleme de interes public european si solutii la acestea. O problema de interes european este una care poate fi rezolvata de catre o institutie europeana. Platforma romaneasca de participare este gazduita la adresa www.PoliticiPublice.ro si permite participare la nivel national si local, in fiecare judet.

Obiectivul 2: Organizarea unui seminar international de participare in Romania, pentru a schimba experiente, metode de bune practici si probleme privind participarea activa, intre organizatiile partenere. Acest obiectiv a ajutat la o mai buna ajustare a platformelor de participare pentru tarile partenere, tinand cont de aspectele culturale, administrative si politice ale tarilor implicate. De asemenea, s-au identificat modalitati si resurse pentru a folosi Metoda SMART astfel incat un numar cat mai mare de tineri sa se implice constructiv in viata comunitatii. Seminarul international de democratie participativa s-a desfasurat la Moeciu, in luna mai 2010. Au participat 21 de tineri de la organizatiile partenere din cele 4 tari, care au testat platformele de participare, au pus bazele unei strategii de promovare a Metodei SMART si au stabilit activitatile de follow-up.

Obiectivul 3: Lansarea proiectului "Politici Publice Facute de Cetateni" si a Metodei SMART de Politici Publice. Indeplinirea acestui obiectiv a marcat inceperea oficiala a implementarii Metodei SMART.


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.