Proiectul SolveNet

echipa solvenet

SolveNet - Implicarea cetatenilor in prioritizarea, elaborarea si implementarea politicilor de dezvoltare locala - este un proiect ce se desfasoara in perioada 2013 - 2014, fiind finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Marea Neagra 2007 - 2013. El este realizat in cadrul unui parteneriat international format din Centrul de Dezvoltare SMART Romania, Asociatia de Cooperare Transfrontaliera Euroregiunea Dunarea de Jos Romania, Institutul de Politici Publice din Republica Moldova, Agentia de Dezvoltare Durabila si Integrare Europeana Euroregiunea Dunarea de Jos din Ucraina si ONG-ul Integrare Europeana din Armenia.

Obiectivul general il constituie cresterea capacitatii organizatiilor societatii civile pentru a-si imbunatati rolul in prioritizarea,elaborarea si implementarea politicilor publice de dezvoltare regionala si locala. Obiectivele specifice sunt crearea unei retele de organizatii ale societatii civile din Romania, Ucraina, Armenia si Republica Moldova care sa sprijine si sa faciliteze implicarea civica; crearea si activarea unor noi instrumente de implicare civica; cresterea cooperarii dintre societatea civila si administratia publica in procesul de luare a deciziilor; si stimularea participarii mediului de afaceri la dezvoltarea politicilor regionale si locale.

Impactul estimat

Beneficiarii directi ai proiectului sunt membrii organizatiilor partenere din Romania, Republica Moldova, Ucraina si Armenia. Ei sunt implicati in activitatile de coordonare a platformelor de implicare civica, participa la evenimentele proiectului, isi dezvolta abilitati de realizare a propunerilor de politici publice si incearca sa influenteze procesul de luare a deciziilor. Beneficiarii indirecti sunt cetatenii care se implica in viata comunitatii prin Metoda SMART de Politici Publice, oferind solutii la problemele de interes public aflate pe platformele de participare activa realizate in cadrul proiectului.

Un grup tinta important il constituie decidentii politico-administrativi. Ei primesc propunerile de politici publice elaborate in cadrul proiectului, folosindu-le ca sursa de inspiratie si justificare pentru rezolvarea problemelor comunitatii. Aceste propuneri au un caracter consultativ si constructiv, fiind utile deoarece sunt elaborate ca urmare a participarii unui numar ridicat de cetateni care furnizeaza idei de solutii la problemele postate pe platformele de participare activa din proiect. Alte avantaje ale acestui tip de participare constau in profesiile celor care participa, unii cetateni avand cunostinte relevante pentru problema de interes public abordata, formatul adresei oficiale care contine o analiza de politici publice prin care se analizeaza mai multe optiuni de rezolvare a unei probleme, precum si modalitatea prin care sunt trimise adresele oficiale, acestea fiind semnate si stampilate de catre unul din ONG-urile partenere. Anticipam ca proiectul si metoda de participare aleasa pot genera un impact pozitiv in comunitatile unde exista probleme importante de interes public, deoarece ne concentram pe calitatea solutiilor promovate pe platformele de participare si pe atitudinea constructiva a participantilor.

Proiectul isi propune sa indeplineasca urmatoarele obiective pe parcursul implementarii lui:

  • Incurajarea cetatenilor sa participe la viata comunitatii: realizam acest lucru prin publicarea solutiilor cetatenilor pe platformele de implicare civica realizate prin proiect si promovarea acestora ca membri activi ai comunitatii. Daca decidentii politico-administrativi iau masuri concrete privind implementarea unei anumite solutii propuse de cetateni, exemplul lor va fi promovat ca o poveste de succes de implicare civica, demonstrand ca cetatenii au un cuvant important de spus in comunitate. De asemenea, proiectul contribuie la imbogatirea experientei de educatie nonformala a cetatenilor, ajutandu-i la dezvoltarea personala.
  • Dezvoltarea abilitatilor de implicare civica si formulare de politici publice in randul membrilor ONG-urilor partenere care se vor implica in activitatile proiectului. Acestia vor deveni persoane resursa ale proiectului, deoarece vor analiza propunerile de solutii la problemele de interes public postate pe platformele de participare si le vor alege pe cele mai bune pentru a fi recomandate decidentilor politico-administrativi. De asemenea, ei pot atrage si alte persoane formand grupuri de lucru.
  • Stimularea participarii mediului de afaceri in procesul de formulare a politicilor publice si la crearea de parteneriate public-privat. Acest lucru va fi posibil prin abordarea unor probleme legate de mediul economic in cadrul propunerilor de politici publice elaborate in proiect. De asemenea, prin activitatile propuse, proiectul contribuie la sprijinirea antreprenorilor in dezvoltarea de noi abilitati si competente ce sunt importante pentru analiza politicilor publice si initierea de parteneriate public privat.

Mai multe detalii pot fi gasite pe website-ul proiectului, www.solvenet.org.


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.