Liberul întreprinzător român, astăzi, nu primește pensie. Acest neajuns s-ar putea soluționa și la noi, prin completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, recent înregistrată la Senat pentru dezbatere. După votul Parlamentului și intrarea în vigoare, o persoană care a desfășurat o activitate economică ca persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală sau întreprindere familială (inclusiv profesiile liberale), timp de minimum trei ani va primi cel puțin un an de vechime în muncă. Inițiatorii propunerii legislative consideră că acesta "are în vedere crearea posibilității pentru angajatorii din mediul privat pentru recunoașterea vechimii în muncă, necesară accederii la sistemul public de pensii". Și la nivelul Parlamentului European există propuneri în acest sens, în așa fel încât antreprenorilor să li se recunoască activitatea, în condițiile în care cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori, o dată în calitate de angajatori și a doua oară prin contribuția aferentă angajatului.
Completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar trebui sa genereze urmatoarea situatie: stagiile de cotizare se vor raporta la anii de activitate în antreprenoriat. Astfel, un întreprinzător va primi un an de vechime în muncă pentru trei ani de activitate, doi ani de vechime în muncă pentru șase ani de activitate, trei ani de vechime în muncă pentru nouă ani de activitate etc. Mai exact, antreprenorii vor primi un an de vechime în muncă pentru fiecare trei ani de activitate, ca persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, întreprindere familială sau dacă au practicat o profesie liberală. Inițiatorii propunerii legislative consideră că acesta "are în vedere crearea posibilității pentru angajatorii din mediul privat pentru recunoașterea vechimii în muncă, necesară accederii la sistemul public de pensii".
De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.