Justitie si Libertate: Avocatura- intre grupuri de interese si politici publice?

Nume : MIHUT CARMEN
Tara : Romania
Data : 22.07.2011
Profesie : JURIST
Organizatie : COALITIA PENTRU REFORMA UNOR PROFESII JURIDICE
Institutie tinta : CAMERA SENATULUI
Stadiul problemei :
ASOCIATIA CARMEN SI UN GRUP DE INITIATORI,ORGANIZATI SUB FORMA UNEI COALITII PENTRU REFORMA UNOR PROFESII JURIDICE,SUPUNE DEZBATERII PUBLICE PROPUNEREA LEGISLATIVA PRIVIND REFORMA UNOR PROFESII JURIDICE
EXPUNERE DE MOTIVE la proiectul de lege privind reforma unor profesii juridice
Reforma sistemului de justitie romanesc, in consens cu normele europene contemporane, reprezinta o prioritate majora pentru indeplinirea conditiilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
La nivel comunitar profesia de avocat este reglementata cu caracter general prin Directiva 5/1998 privind facilitarea exercitarii profesiei de avocat pe baza permanenta intr-un alt stat membru decat cel in care a fost obtinuta calificarea profesionala si Directiva 249/1977 privind facilitarea exercitarii efective a libertatii de prestare a serviciilor de catre avocati.
In materie este incidenta si Directiva 48/1989 privind sistemul general de recunoastere a calificarilor profesionale.
Directiva 98/5/CE urmareste eliminarea obstacolelor la libera circulatie a persoanelor si serviciilor pentru nationalii statelor membre, inteleasa ca posibilitate a avocatilor de a-si exercita profesia, ca salariati sau pe cont propriu, intr-un alt stat membru decat cel in care a obtinut calificarea profesionala. In legatura cu legislatia in aceasta materie din statele membre comunitare, ilustrativ este exemplul Frantei, care a unificat cele doua profesii anterior distincte (de avocat si de consilier juridic) prin Legea nr. 1259/1990 pentru modificarea legii nr. 1130/1971 privind reforma unor profesii judiciare si juridice.
Potrivit art.1 din aceasta lege, s-a creat o profesie noua, liberala si cu caracter independent, ai carei membri se numesc avocati, care substituie vechile profesiuni de avocat si consilier juridic. In acest sens am ajuns la editarea unei minute ,privind si modificarea STATUTULUI AVOCATULUI cu privire la procedura de primire in profesie,prin alinierea principiilor la alte categorii profesionale juridice-notari,executori,etc.,pentru a nu face discriminari in sensul primirii in profesie fara examen la o vechime de 5 ani.Activitatea de lobby in Israel este definită în "Legislatura a şaisprezecea a Parlamentului - Practicarea activităţii de lobby - 2004/5764 (calendar mozaic)" ,activitate cu ajutorul careia va supunem atentiei faptul ca este bine cunoscut faptul ca datorita nedobandirii personalitatii juridice de catre actualele barouri si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania s-au organizat in paralel, in temeiul O.G. 26/2000 o serie de barouri si a doua Uniune Nationala a Barourilor din Romania. Interpelarea formulata in Camera Deputatilor de catre Deputatul Adrian Mihei: "Singura exceptie prevazuta de legiuitor pentru exercitarea profesiei de avocat in alte conditii decat cele prevazute in Legea nr.51/1995, pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, este cea mentionata in Legea nr.514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic .... si Statutul profesiei de consilier juridic" este justificata.In acest context proiectul legislativ propus se refera la armonizarea legislatiei Romaniei in materia organizarii profesiei de avocat cu cea a Uniunii Europene si a Consiliului Europei, astfel incat se impune adoptarea acesteia in procedura de urgenta.Persoanele interesate sa depuna depozitii scrise in care-si exprima opinia despre acest subiect o mai pot face la adresa de e-email asociatia.carmen@yahoo.com,cu subiectul DEPOZITII.




Solutii primite de la cetateni

ACK

ACK, Romania, JURIST (22.09.2011)

Conditia varstei pana la 35 ani pt a deveni notar stagiar s-a scos
Totusi conditia ca, pentru a deveni notar stagiar sa fie si varsta maxima de 35 de ani nu am vazut-o aici! Stie careva unde este specificat acest lucru? Daca este real?



Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.