- Pastrare in adapost 2 saptamnai. Daca in acest interval nu i se poate gasi stapan (sau stapanul nu-l gaseste) se procedeaza la eutanasiere. Dupa cunostintele mele asta este practica uzuala in toate tarile din vest.
- Infiintarea serviciului de hinghieri (ca pe vremuri) care sa fie responsabil cu aceasta operatiune.
Pentru ca este o lupta intre iubitorii de animale si cei care doresc eutanasierea cainilor pentru ca se cheltuie prea multi bani de la bugetul de stat am facut un calcul simplu pe care oricine il poate face.
Varianta 1. Sanctionarea celor care nu respecta prevederile legii protectiei animalelor ar aduce la bugetul de stat un castig semnificativ. Priviti: -amenda contraventionala: 1000 persoane amendate*1000 lei amenda medie*12 luni = 12.000.000 lei -amenda penala (pentru ca implica judecarea cazului dureaza mai mult): 100 persoane amendate*5000 lei amenda medie*12 luni = 6.000.000 lei Rezulta un castig total – adica bani care pot fi alocati copiilor fara adapost, mamicilor abuzate, oamenilor strazii, pensionarilor, bugetarilor etc: 18.000.000 lei/an (bani care va intra voua in buzunar asa cum va doriti, nici nu trebuie alocati animalelor)
Varianta 2. Eutanasierea cainilor. 62 euro ( aprox. 280 lei)*10000 caini eutanasiati lunar*12 = 33.600.000 lei/an – BANI CARE SE CHELTUIE DIN BUGETUL DE STAT – adica va ies voua din buzunar, adica din alocatia copilului, din pensia bunicii, din banii bugetarilor etc. De aici rezulta - CASTIG ZERO, PIERDERE URIASA Nu mai mentionez ca sunt asociatii din afara tarii care s-au oferit sa sterilizeze gratuit toti cainii de pe strada. Sterilizarea cainilor de pe strada+cei cu stapana+amenzi usturatoare pentru cei care incalca legea=singura solutie ieftina si eficienta, fara violenta si crime!
Pur si simplu reiau o solutie intens dezbatuta, propusa in repetate randuri autoritatilor publice de catre organizatiile de protectie a animalelor din Romania si strainatate:
1. sterilizarea prin efort comun public/privat a populatiei de caini fara stapan;
2. obligativitatea sterilizarii cainilor cu stapan, dar fara valoare chinologica, prin lege/ HCL
3. recensamantul cainilor cu si fara stapan la nivel de localitate (de preferat, in parteneriat public/ privat, pentru a asigura resursele necesare)
4. sanctionarea dura a abandonului, principala sursa a populatiei canine fara stapan
5. sprijinirea si incurajarea adoptiilor de caini, prin masuri la nivel local, ca de ex. educarea si informarea cetatenilor, gratuitatea la transportul in comun, permiterea accesului cu animale de companie in mai multe spatii publice, amenajarea de tarcuri speciale pentru animale de companie, in parcuri, etc
De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.