Alta Categorie: Catedrala Mantuirii Neamului - cine are nevoie de ea?

Nume : Emese Ladanyi
Tara : Romania
Data : 21.05.2010
Profesie : Coordonator Proiect
Organizatie : Centrul Ratiu pentru Democratie
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, Patriarhia Ortodoxa
Stadiul problemei :
Nu e un secret ca in Bucuresti se vrea Catedrala Mantuirii Neamului. Ma intreb cine o vrea si de ce? Conform proiectului edificiul propus are o suprafata de peste 1800mp destinata unei capacitati de 5500 persoane. Lungimea este 87,60m si latimea de 52,00m.
Nota de plata pentru constructive a fost estimata de presedintele comisiei tehnice Nicolae Noica, fost ministru al lucrarilor publice, la 400 milioane euro: 200 mil. sunt alocati pentru constructia "la rosu", iar celelate milioane pentru finisari. Spre comparatie, Cotroceni Park, cel mai scump mall construit in Romania, a costat 300 mil. euro, Polus Center din Cluj 140 mil. euro, Iulius Mall din Timisoara 105 mil. euro.
Desi reprezentantii Patriarhiei Romane sustin ca exista deja fonduri pentru demararea lucrarilor, totusi propun ca ar fi cazul sa se organizeze o strangere de fonduri printr-o loterie organizata de Guvernul Romaniei pentru a colecta si diferenta de bani.
Aparent toata lumea uita ce spune Biblia “Nu va adunati comori pe pamant, unde molia si rugina le strica si unde furii le sapa si le fura. Ci adunati-va comori in cer, unde nici molia, nici rugina nu le strica, unde furii nu le sapa si nu le fura.” (Matei 6, 19-21).
Credinciosii, care traiesc cu impresia ca este importanta marimea locul in care te rogi, sunt usor de manipulat, prin aceste constructii gigantice, care-l fac pe omul de rand sa se simta mic. Si manipularea e la moda in Romania. Deci, cui ii trebuie biserica si de ce?

Solutii primite de la cetateni

Petrescu Gabriela

Petrescu Gabriela, Romania, Operator date (23.03.2011)

In numele crestinatatii s-ar putea infiinta camine pentru batrani si pentru nevoiasi. Spatiu, observ ca este, bani, sunt, si ar fi un loc unde, intr-adevar, s-ar aduce multumiri Domnului.
Raluca Genoiu

Raluca Genoiu, Romania, arhitect (29.08.2010)

Nici eu si nici atatia alti cunoscut ai mei nu inteleg de ce am avea nevoie de catedrala si de ce numeni nu ne-a intrebat daca suntem de acord ca din banii nostri, ai contribuabililor, sa se finanteze o parte din costurile catedralei. Insistenta cu care biserica ortodoxa romana se tine de proiect, chiar si acum, in criza, este o sfidare al adresa tuturor. Dar de ce s ama mir, cand vezi luxul pe care il afiseaza cei sus-pus in ale bisericii si auzi ce salarii se vehiculeaza in randurile lor (si alea platite partial de noi, contribuabilii unui stat care se declara modern)! Solutia mea este sa nu se faca catedrala deloc, iar banii deja stransi sa se aloce sectorului public de sanatate, scolilor aflate in pericol de desfiintare sau deja inchise, priectelor de dezvoltare a infrastructurii si altele, cate si mai cate are tara asta nevoie! Si ca sa nu se faca, va trebui sa iesim cu totii in strada, sa ne vada cati suntem de multi impotriva!

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.