Antreprenoriat: Coworking si Mediul de Afaceri

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 06.09.2021
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Parlamentul Romaniei
Stadiul problemei :
Prezenta politică publică a fost elaborată ca urmare a consultării publicului țintă din cadrul proiectului Diaspora Invest, pentru identificarea de soluții fezabile propuse de membrii comunității la problemele mediului antreprenorial din România.
Proiectul Diaspora Invest este co-finanțat din Fondul Social European, Axa Prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți”, Obiectivul tematic 8: „Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor”, Obiectiv specific 3.7 „Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană”.
Progresul tehnologic din ultimii ani a înregistrat un avânt considerabil, iar modul în care resursa umană își îndeplinește sarcinile de serviciu, în cadrul unei companii/IMM s-au schimbat radical. În ultimul an, criza sanitară a pus într-o altă lumină munca de la birou, din ce în ce mai multe companii introducând politici de resurse umane felxibile. Astăzi, angajați și antreprenori nu mai sunt legați de prezența la birou, programul flexibil, munca de acasă sau dintr-un hub au devenit parte din cotidian.
Coworkingul, sau lucru în cadrul HUB-urilor reperezintă o alternativă al modul tradițional de lucru de la birou; reprezintă libertatea și flexibilitatea de a alege locul, timpul și mediul de unde majoritatea firmelor își pot desfășura activitatea. Ca și caracteristică principală a acestui mod de lucru este faptul că acest mod de lucru conectează oamenii din diferite domenii, oferindu-le posibilitatea de a interacționa și colabora față în față. Totodată, prin abordarea acestui mod de lucru costurile aferente chiriei scad, având în vedere că pot fi împărțite, între oamenii care împart același spațiu și au interese similare.
Pornind de la impactul pe care atât evoluția tehnologică cât și dinamica pieței economice, precum și necesitatea inovării și dezvoltării de noi afaceri la nivelul întregului glob, inclusiv în România se cer luarea de măsuri imediate în vederea:.
- considerării și acordării importanței cuvenite acesui tip de spațiu care își manifestă în fiecare zi importanța, prin conexiuniunile pe care acesta le poate realiza la nivelul mediului antreprenorial, prin creșterea productivității și creativității;
- sprijinirea spațiilor de coworking în vederea devenirii acestora de adevărate HUB-uri pentru comunitățile locale, surse esențial de informații, networking și unul dintre principalele ingrediente în adaptarea și revenire din criza sanitară;
- sprijinirea mediului de afaceri în utilizarea acestui tip de spațiu pentru lucrătorii acestora. Astfel, s-a demonstrat că ”remote work”, pe termen mediu și lung, duce la creșterea productivității salariaților, la creșterea niveluluii de creativitate și creșterea gradulu de satisfacție al acestora;
- alocarea de sprijin financiar sau facilități fiscale firmelor pentru apariția a cât mai multor astfel de spații, ceea ce duce la posibilitatea exitenței unui spațiu de coworking în apropierea casei și la scurtarea considerabilă a timpului alocat deplasării dintre casă și serviciu;
- sprijinirea și încurajarea mediului de afaceri pentru dezvoltarea și extinderea spațiilor de coworking și în mediul rural, astfel, pe lângă scurtarea timpului petrecut în trafic de navetiști, va contribui și la diminuarea aglomerațilei din trafic, în special în zonele de intrare și ieșire din și în marile orașe, unde sunt dezvoltate și există astfel de spații;
- nu în ultimul rând, autoritățile statului trebuie să ia în considerare și diminuarea riscului de îmbolnăvire cu coronavirus. Prin existența a cât mai multor astfel de spații de lucru, riscul alglomerării acestora va scădea, iar proprietarii acestora vor putea asigura normele legale de distanțare socială;
- sprijinirea mediului de afaceri, prin reglementări specifice în domeniul frabcizei și introducerea conceptului de ”coworking” în cadrul de legiferare al francizei;
- reglementări fiscale și administrative pentru dezvoltarea și extinderea acestui concept, duoă consultări prealabile cu mediul de afaceri și găsirea celor mai bune soluții în acest sens.

Solutii primite de la cetateni

Manole

Manole, Romania, avocat (06.09.2021)

Existenta HUB-urilor a spatiilor de coworking este una dintre ideile geniale ale mediului de afaceri. Desi se potriveste foarte bine domeniului IT, acestea pot fi foarte bine utilizate de medici de familie, avocati, care au nevoie doar ocazional de un spatiu profesional, dotat cu Internet de mare viteza, pentru realizarea unor sarcini de lucru punctuale.
De asemenea, aceste spatii pout deveni locuti pentru derularea unor evenimente sau unor cursuri restranse si sunt beneficie mediului de afaceri.
Propunere: stimularea aparitiei a acestui gen de spatii de lucru si in mediul rural. In acest fel ar scadea considerabil numarul navetistilor si aglomeratia de la intrarea si iesirea in marile orase.
Pirvulescu Georgeta

Pirvulescu Georgeta, Romania, liber profesionist (06.09.2021)

Flexibilizarea timpului si spatii de lucru adecvate reprezinta viitorul atat la nivel antreprenorial, cat sip la nivelul liberilor profesionisti. Investitia intr-un spatiu de birou inchiriat sau achizitia unuia, reprezinta costuri, care de cele mai multe orip nu pot fi suportate, in special e catre o firma aflata la inceput de drum. Infiintarea a cat mai multe astfel de spatii de coworking, unde antreprenorii pot face schimb de idei, de experienta si pot gasi mai usor clientii este un aspect pe care guvernantii Romaniei trebuie sa il aiba in vedere pentru viitor.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.