Antreprenoriat: Criza resursei umane, în România

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 26.02.2021
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Mediul de Afaceri, Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Stadiul problemei :
Prezenta politică publică a fost elaborată ca urmare a consultării publicului țintă din cadrul proiectului Diaspora Invest, pentru identificarea de soluții fezabile propuse de membrii comunității la problemele mediului antreprenorial din România.
Proiectul Diaspora Invest este co-finanțat din Fondul Social European, Axa Prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți”, Obiectivul tematic 8: „Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor”, Obiectiv specific 3.7 „Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană”.
Bunăstarea şi dezvoltarea resurselor umane formează un câmp de activitate, care se comportă ca un sistem ciclic: angajaţii motivaţi pozitiv cresc rata profitabilităţii companiei.
Companiile profitabile influenţează pozitiv prosperitatea domeniului lor de activitate şi, mai mult decât atât, a economiei naţionale. Flexibilitatea sporită a IMM-urilor, apropierea întreprinzătorului de organizaţie prin contactul nemijlocit, capacitatea de a produce bunuri şi servicii care să satisfacă cerinţe şi nevoi variate, contextul organizaţional favorabil schimbării şi inovării, explică performanţele sporite ale sectorului de IMM-uri.
Regândirea politicilor de resurse umane, atât în contextul crizei sanitare, dar și în general, pe termen lung pot viza aspecte referitoare la:
- îmbunătățirea cadrului legislativ cu privire la flexibilizarea angajabilității resursei umane, abordarea și aplicarea la scară largă a politicilor de telemuncă, muncă de acasă, munca la distanța.
- recunoașterea muncii de la distanță, prin intermediul tehnologiei informației ca parte reglementată contractual prin contractul individual de muncă.
- facilitarea accesului la finanțări nerambursabile pentru instruirea, pregătirea profesională și tehnică a persoanlului propriu pentru toate tipurile de IMM, inclusiv pentru IMM-uri micro, aici lunând în considerare chiar participarea antreprenororului la cursuri sau sesiuni de pregătire care îl poate ajuta în creșterea performanțelor de gestionare a afacerii, în general.
- implementarea unor instrumente de măsură a valorii talentelor, performanțelor și, implicit a unor instrumente care pe baza competențelor și performanțelor resursei umane deținute vor putea cuantifica profitul generat de investiția făcută de întreprinzător în resursa umană.
- schimbarea mentalităților, în ceea ce privește modul de abordare al resursei umane, respectiv mutarea centrului de greutate de analiză, cu precădere a costurilor generate pentru întreprindere/companie/firmă de resursa umană și, centrarea acestei analize pe valoarea pe care resursa umană angajată o generează pentru IMM.
- facilitarea pentru resursa umană din IMM-uri a accesului la cursuri formale sau nonformale de recalificare și pregătire, în vederea pregătirii acesteia pentru noi roluri și pentru noi responsabilități, contribuind în acest fel la succesul afacerii vizate.
- introducerea și recunoașterea auto-formării sau introducerea de către angajatori a fosrmării de scurtă durată pentru folosirea mijloacelor de comunicare la distanță și extinderea timpului de comunicare bilaterală pentru realizarea sarcinilor de muncă, prin folosirea TIC.

Solutii primite de la cetateni

Georgeta Rosu

Georgeta Rosu, Romania, specialist HR (20.08.2021)

Flexibilitatea angajatorului cu privire la timpul si locul de munca, este o solutie pentri viitorul resurselor umane si pentru criza actuala a muncii specializate.Sprijinirea sectorului IMM cu politici moderne, actualizate pentru resursa umana. Cursuri de perfectionare pentru antreprenori in vederea gestionarii eficiente a fortei de munca. Corelarea sistemului educational si de pregatire profesionala la cerintele actuale ale pietei muncii și ale economiei, prin consultari permanente cu antreprenorii asupra nevoilor reale pe care acestia le au in ceea ce priveste resursa umana.
Popescu

Popescu, Romania, liber profesionist (20.08.2021)

Guvernul trebuie sa sprijine antreprenorii pentru crearea unor conditii de munca eficiente, flexibile si motivationale. Pana nu se va schimba aceasta situatie la nivelul societatii roamnesti vom continua sa asistam cum forta de munca specializata din Romania pleaca sa-si cladeasca un alt viitor in afara tarii.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.