Educatie: Cudalbi- Lipsa diversitatii activitatilor extrascolare

Nume : Agache Ionut
Tara : Romania
Data : 10.04.2019
Profesie : Economist
Organizatie : Asociatia Centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Liceul Tehnologic Nr. 1 Cudalbi, Scoala Gimnaziala
Stadiul problemei :

Elevii sunt atrasi de activitatile artistice, reacreative, distractive, care ajuta la dezvoltarea creativitatii, gandirii critice si stimuleaza implicarea in actul decizional privind respectarea drepturilor omului, constientizarea urmarilor poluarii, educatia rutiera, educatia pentru pastrarea valorilor, etc. Scopul activitatilor extrascolare este dezvoltarea unor aptitudini, antrenarea elevilor in activitati diversificate, cultivarea interesului pentru activitatile socio-culturale, facilitarea integrarii in mediul scolar, fructificarea talentelor personale si corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale. Prin faptul ca in asemenea activitati se supun de buna voie regulilor, asumandu-si responsabilitati, copiii se autodisciplineaza. Profesorul are, prin acest tip de activitati, posibilitati deosebite sa-si cunoasca elevii, sa le influenteze dezvoltarea, sa realizeze mai usor si mai frumos obiectivul principal al scolii– pregatirea copilului pentru viata. Activitatile extrascolare ofera posibilitatea de exprimare si contribuie activ la constructia identitatii tinerilor. Acestea genereaza capital social si uman si constituie un mediu formator mai atractiv in afara curriculei scolare. Activitatile extracurriculare au un impact pozitiv asupra dezvoltarii psihologice a elevilor care participa la ele. In plan creativ, participarea la activitatile extrascolare conduce la formarea unor copii activi, capabili de se concentra mai mult timp, de a face efort intelectual, le stimuleaza potentialul creator in mod individual si le dezvolta imaginatia prin exercitiile specifice. Potrivit psihologilor, in alegerea programului din afara orelor de curs trebuie sa se tina cont si de optiunile copilului. In caz contrar, acesta nu se va implica cu placere in activitatile respective. Lipsa diversitatii activitatilor scolare diminueaza rolul acestor activitati de a dezvolta competentele sociale, lucrul in echipa, colaborarea si comunicarea in randul copiilor, integrarea in grup, spiritul de initiativa, toleranta fata de ideile celorlalti, deprinderea de a-si sustine cu argumente punctul de vedere si de a critica constructiv – toate fiind atribute necesare oricarui om pentru reusita în viata. De aceea, activitatile extrascolare il ajuta pe copil sa dobandeasca aptitudini necesare pentru a se descurca in cele mai variate situatii de viata.



Solutii primite de la cetateni

Agache Ionut

Agache Ionut, Romania, Economist (12.04.2019)

A. Perioada de organizare: 1. Saptamana “Scoala altfel”; 2. Vacanta; 3. Week-end.



B. Activitati extrascolare: 1. Competitii sportive: meciuri de fotbal/ handbal/ sah intre clasele aceleiasi scoli sau intre scolile din comuna/ judet; 2. Concurs: cultura generala, desen, dans, fotografie etc.; 3. Excursii/ tabere scolare; 4. Intretinerea spatiului verde din scoala: platare flori/ arbori; 5. Cunoasterea istoriei prin vizite la muzee, monumente, case memoriale; 6. Organizare “Ziua Eco”- colectarea deseurilor din scoala/ comuna; 7. Vizite la institutiile din comuna: Politie, Serviciul voluntar pentru situatii de urgenta, Centrul de Permanenta Medicala, Primarie; 8. Vizite la agentii economici din comuna/ judet pentru intelegerea proceselor tehnologice; 9. Vizite la grupurile scolare/ liceele din Galati/ Tecuci- prezentarea unitatilor de invatamant, informatii despre admitere; 10. Vizite la orfelinate/ azile pentru batrani; 11. Campanie de strangere de haine si produse de stricta necesitate pentru nevoiasi; 12. Campanie de colectare ambalaje reciclabile: hartie, pet-uri, electrocasnice, sticle/ borcane, doze de AL; 13. Organizare concurs “Elevii au talent”; 14. Participarea la spectacole, vizionare piese de teatru/ filme educative; 15. Ziua de prim ajutor- prezentarea manevrelor de acordare a primului ajutor; 16. Ziua de educatie rutiera- prezentarea regulilor de circulatie pe drumurile publice; 17. Activitati in mijlocul naturii;



C. Finantare 1. Accesarea de fonduri nerambursabile pentru organizarea de activitati extrascolare pentru elevii din comuna Cudalbi; 2. Fonduri proprii ale UAT Cudalbi pentru organizarea de activitati extrascolare pentru elevii inmatriculati la scolile din comuna; 3. Sponsorizari din partea persoanelor fizice/ juridice care doresc sa sustina activitatile de dezvoltare a elevilor din comuna Cudalbi;


Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.