Securitate: Cudalbi- Sistem supraveghere video

Nume : Agache Ionut
Tara : Romania
Data : 30.05.2019
Profesie : Economist
Organizatie : Asociatia Centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : UAT Cudalbi
Stadiul problemei :

Sistemul de supraveghere video este un instrument eficient de culegere a datelor, de documentare, de stocare și de suport în coordonarea acțiunilor organizate de către poliție. Introducerea monitorizării cu ajutorul camerelor de supraveghere video duce la scăderea stării de infracționalitate prin descurajarea potențialilor infractori. Sistemul de supraveghere video, prin structura sa de activitate are drept obiectiv creșterea sigurantei și prevenirea criminalității în zona de acțiune.



Prezența camerelor video va duce la o scădere semnificativă a infracțiunilor din raza lor de acțiune în următoarele moduri:



- prezența avertismentelor scrise “Zonă supravegheată video”,



- prezența camerelor video, acestea fiind recunoscute de majoritatea cetățenilor,



- intervenția echipajelor în timp real, dacă operatorul de la dispecerat semnalează fapte de violență, distrugere, vandalism, infracțiuni, accidente rutiere, încălcări ale regulilor de circulație,



- utilizarea înregistrărilor video pentru a dovedi fapte de natură infracțională.



Prin dotarea cu echipamente specifice și amenajarea unui dispecerat se va obtine scăderea ratei criminalității în comuna Cudalbi în scopul asigurării obiectivelor, bunurilor și valorilor împotriva oricăror acțiuni ilicite care lezează dreptul de proprietate, existența materială a acestora, precum și a protejării persoanelor împotriva oricăror acte ostile care le pot periclita viața, integritatea fizică sau sănătatea.



Într-o lume în care infracționalitatea atinge cote alarmante, sistemele de supraveghere video devin din ce în ce mai utilizate. Imaginile devin cea mai eficace unealtă în rezolvarea infracțiunilor, prevenirea vandalismului și, nu în ultimul rând, a furturilor. Sistemul de supraveghere video vine în întâmpinarea autorităților ce au ca obiectiv asigurarea ordinii și liniștii publice, paza și protecția obiectivelor de interes public, precum și a celor care desfășoară activități de combatere a criminalității sociale: Postul de poliție Cudalbi, Jandarmeria, Inspectoratul Județean de Poliție Galați, precum și alte servicii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.



Scopurile principale ale unui astfel de sistem sunt de a proteja populația împotriva faptelor antisociale și de a ajuta autoritățile, pentru a interveni cu rapiditate în cazuri de urgență fie ca este vorba de situații de natură criminală sau fenomene naturale grave, cutremure sau inundații. Totodată se poate monitoriza traficul rutier, ordinea publică sau se pot dovedi diferite fapte ce țin de gospodărirea comunală. La ora actuală sistemele de supraveghere video sunt mai eficiente decât paza umană, sunt mai ușor de întreținut iar prețurile scad în fiecare zi, fiind o măsura de protecție care în timp își dovedește eficiența.



Solutii primite de la cetateni

Agache Ionut

Agache Ionut, Romania, Economist (15.06.2020)

A. Amplasare: 1. Intersecțiile principale din comună; 2. Intrările în/ ieșirile din localitate; 3. Instituțiile de învătământ; 4. Locurile de joacă/ recreere; 5. Instituțiile publice; 6. Parcările auto; 7. Piața agroalimentara; 8. Gospodăriile de apă potabilă; 9. Stațiile BUS; 10. Zone de interes local; 11. Intrările/ Ieșirile (din) spre terenul arabil al comunei;



B. Caracteristicile sistemului de supraveghere video: 1. Camere de supraveghere video de înaltă rezoluție; 2. Camere fixe și camere mobile; 3. Filmare pe timp de noapte; 4. Stabilizare electronică a imaginii; 5. Identificarea numerelor de înmatriculare a vehiculelor care intră în câmpul vizual al camerelor de supraveghere; 6. Sistem optic capabil să modifice unghiul de vedere al camerei cu valori de până la 50 grade; 7. Înregistrarea imaginilor în format digital; 8. Înregistrarea permanentă a imaginilor de la toate camerele din sistem, cu păstrarea înregistrărilor pe o durata de 30 zile; 9. Posibilitatea de arhivare a oricăror înregistrări pe suport de date extern; 10. Catalogarea și indexarea informației să fie pe baza de dată și oră, și alte date introduse de către operatori; 11. Asigurarea controlului mișcării camerelor video de către operatorii din dispecerat; 12. Afișarea în dispecerat, în timp real, a imaginilor video preluate de camerele video amplasate în zonele de interes; 13. Dispecerat dotat corespunzator pentru supravegherea filmărilor și anunțarea organelor abilitate; 14. Amplasare sistemului de înregistrarea într-o locatie securizată; 15. Restricționarea accesului neautorizat la sistemul de supraveghere video; 16. Automatizarea mișcării camerelor video pe trasee programabile pentru acoperirea întregii zone supravegheate, fără a necesita controlul permanent al mișcării camerelor de către operator; 17. Prelucrarea înregistrărilor video înainte de export, pentru mascarea elementelor identificabile ale persoanelor în cazul în care acest lucru este necesar și/ sau prevăzut de lege; 18. Adaptarea modului de supraveghere la condițiile de iluminat; 19. Consum redus de energie;



C. Finanțare: 1) Accesarea de fonduri nerambursabile pentru instalare sistem supraveghere video în comuna Cudalbi; 2) Contractare împrumut de către UAT Cudalbi pentru instalare sistem de supraveghere video în localitate; 3) Instalare sistem de supraveghere video din fonduri proprii ale UAT Cudalbi; 4) Sponsorizări și donații obținute de la persoane care vor să contribuie la instalarea unui sistem de supraveghere video în comuna Cudalbi;


Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.