Curând, economia noastră va deveni una dominată de monopoluri, exclusivități și rente, ca efect (nociv) al concentrării retail-ului românesc în mall-uri și lanțuri de hipermarket-uri. În acest context, IMM-urile au câteva facilități fiscale, dar multe dintre ele sunt greu de aplicat în practică. Pe de altă parte, aplicarea lor este de ajutor pentru antreprenori, dar pentru menținerea pe piață pe o perioadă mai lungă. În primele trei luni ale anului 2018 au intrat în insolvență 2.305 societăți comerciale, mai mult cu 19,31% decât în perioadă corespunzătoare a anului 2017. Pentru cei ce nu cunosc acest „amănunt“, trebuie spus că, statistic, 96% din numărul total al dosarelor de insolvență sunt falimente, deci aceste întreprinderi urmează să dispară în scurt timp, cu tot cu locurile de muncă pe care le furnizează. Tot în primele luni ale anului 2018 au intrat în procedura de dizolvare de drept (care este urmată automat de lichidare) 9.793 de societăți comerciale, cu 60,83% mai mult decât în perioadă corespunzătoare a anului trecut. Dizolvarea de drept, care este declanșată de registrul comerțului pentru diverse motivații, înseamnă faliment non-judiciar (în termeni tehnici, se numește lichidare „administrativă“). Analiza empirică a listei societăților care au intrat în insolvență sau în dizolvare judiciară ne arată foarte multe firme din domeniul comerțului (ceea ce reprezintă efectul nociv al concentrării retailului românesc în mall-uri și lanțuri de hipermarket-uri), dar și îngrijorător de multe societăți din construcții. Asta în condițiile în care analiștii și dezvoltatorii imobiliari se laudă, mai mult decât în perioada 2007-2008, că totul este minunat în domeniul imobiliar. Întâlnim, de asemenea, multe firme din domeniul turismului, serviciilor, transportului agriculturii și pescuitului etc., aproape tot ce înseamnă oportunitățile reale pe care le au IMM-urile, într-o economie concentrată aproape exclusiv pe granzi economici, megaretaileri, corporații agroalimentare, BigPharma și bănci. Curând, economia noastră va deveni una dominată de monopoluri, exclusivități și rente. Cifrele prezentate mai sus sunt oficiale, pot fi regăsite pe site-ul Oficiului National al Registrului Comerțului.
De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.