Obiectivul „Programului pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare – START” il constituie stimularea infiintarii de noi microintreprinderi, imbunatatirea performantelor economice ale celor existente, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private.
Bugetul alocat Programului pentru anul 2010 este de 6.000.000 Lei. Programul s-a derulat in doua etape, respectiv: Etapa I -cursuri de pregatire antreprenoriala UNCTAD EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM, destinate beneficiarilor Programului; Etapa a II-a - finantarea implementarii celor mai bune Planuri de Afaceri prin Alocatie Financiara Nerambursabila (AFN).
Aproape 60 de planuri de afaceri au fost selectate pentru finantare nerambursabila beneficiind de urmatoarele conditii:
a) Schema de finantare cu credit bancar: - AFN maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar; - credit bancar – minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar.
b) Schema de finanţare fără credit bancar: - AFN maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 Lei/beneficiar; - contributie proprie – minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
Mai multe detalii despre Programul START pot fi gasite aici. Desi initiativa este foarte utila pentru tinerii care doresc sa devina intreprinzatori si sa genereze la randul lor locuri de munca si afaceri solide, problema consta in lipsa de transparenta a utilizarii banilor publici alocati programului.
Consider ca atunci cand se folosesc bani publici, criteriile de acordare a finantarilor trebuie sa fie publice si transparente. Acest lucru ajuta si finantatorul, deoarece nu exista suspiciuni de frauda in privinta alocarilor bugetare.
De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.