Ministerul Sănătății a elaborat „Strategia Națională de Sănătate 2014-2020”, intitulată „Sănătate pentru prosperitate”. La capitolul „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate la nivel național, regional și local în vederea reducerii inechității în accesul la serviciile de sănătate” se aruncă o privire înspre clădirile pe frontispiciul cărora stă scris Spital, Clinică sau Institut.
S-a constatat ca exista clădiri de peste un secol, infrastructură concepută acum 50-60 ani, rețea de spitale fragmentată, dificultăți în adoptarea tehnologiilor moderne din pricina limitărilor fizice intrinseci ale clădirilor sau lipsa facilităților pentru un acces fizic. Astfel fiind situația, MS a constituit o rețea strategică a spitalelor în care se vor orienta investițiile în infrastructură, conform viziunii privind „dezvoltarea și prioritățile în finanțarea investițiilor din sectorul de sănătate în perioada 2014-2010 care să contribuie la atingerea obiectivului de perfomanță propus pentru acest nivel de servicii”. Ameliorarea sau construcția clădirilor se va face, conform raportului, apelând la bugetul național, bugetele locale ori la diverse surse externe precum fondurile structurale, Banca Mondială, guvernele elvețian sau norvegian. Măsurile pe care MS le are în vedere presupun raționalizarea și transformarea spitalelor locale, dezvoltarea și raționalizarea spitalelor județene / regionale / de nivel național și aducerea la standarde moderne de funcționare a infrastructurii serviciilor de oncologie și radioterapie. Sursa: http://politicidesanatate.ro/cum-vor-arata-spitalele-romanesti-urmatorii-6-ani/
Ce alte masuri ar trebui luate pentru modernizarea spitalelor romanesti?
Pentru creșterea eficientizării spitalelor transparența trebuie să fie totală. Așa oricine ar putea vedea diferențele de costuri, faptul ca unele spitale sacrifică menirea lor de a fi, ajungând la cheltuieli cu medicamentele apropiate de 0, pentru a acoperi alte cheltuieli
Investiția în reabilitarea spitalelor cu accent pe infrastructură, echipamente performante și pregătirea personalului astfel încât să se poată să oferi servicii medicale de înaltă calitate.
De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.