Antreprenoriat: Digitalizarea Romaniei
Digitalizarea reprezintă recuperarea declinului economic din timpul crizei și creșterea economică viitoare. În contextul crizei actuale IMM-urile, reziliente, agile și inovatoare sunt esențiale pentru redresarea economică și pentru sprijinirea eliminării decalajelor economice dintre zonele urbane și cele rurale.
Efectele pozitive ale digitalizării asupra IMM-urilor sunt reprezentate de:
1. Îmbunătățirea performanțelor financiare prin canale de venituri optimizate și costuri reduse.
2. Creșterea productivității, care duce la eficiență mai mare, inclusiv capcitatea de a măsura și gestiona mai bine emisiile de carbon.
3. Accces la noi clienți printr-o acoperire geografică extinsă.
4. Acces îmbunătățit la informații și procese mai productive care încurajează inovarea.
RECOMANDĂRI
IMM-urile sunt primele care au abordat și încă mai abordează demersul spre digitalizare și automatizare, din nefericire administrația publică mai are de făcut pași mari spre integrarea acestui sistem în lucrul cu mediul privat și chiar între instituții ale statului.
Printre recomadările pe care le facem în abordarea și dezvoltarea demersului în digitalizarea/automatizarea României sunt:
- Digitalizarea operațiunilor pentru IMM-uri, prin introducerea de sisteme de digitalizare de bază, operaționale la nivelul oricărui tip și domensiune de IMM.
- Utilizarea ca și infrastructură a Cloud-ului, în locul sistemelor on-permise, prin actualizarea cadrului legislativ astfel încât să permită și să încurajeze adoptarea rapidă a tehnologilor cloud, care prezintă un potențial foarte mare de accelerare a procesului de digitalizare.
- Implementarea sistemului de identitate digitală pentru persoane fizice și juridice SSO (Sigle Sign On).
- Acceptarea și promovarea aplicațiilor de tip SaaS (Software as a Service) pentru a reduce costurile de implementare și exploatare dar și pentru reducerea duratei de timp pentru a obține beneficii în urma implementării sistemului. Astfel prin accelerarea produselor softwarre deja existente pe piață și sprijinirea firmelor pentru noi investiții aplicabile atât în mediul privat, cât și în cel al statului.
Ca și concluzie, transformările geneate de digitalizare vor avea un imapct asupra tuturor categoriilor de activități, vor crea noi tipuri și locuri de muncă atât pentru angajații curenți ai IMM-urilor, cât și pentru generațiile viitoare
Solutii primite de la cetateni
Care este solutia ta?
De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.