Antreprenoriat: Digitalizarea Romaniei

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 29.01.2021
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei
Stadiul problemei :
Digitalizarea reprezintă recuperarea declinului economic din timpul crizei și creșterea economică viitoare. În contextul crizei actuale IMM-urile, reziliente, agile și inovatoare sunt esențiale pentru redresarea economică și pentru sprijinirea eliminării decalajelor economice dintre zonele urbane și cele rurale.
Efectele pozitive ale digitalizării asupra IMM-urilor sunt reprezentate de:
1. Îmbunătățirea performanțelor financiare prin canale de venituri optimizate și costuri reduse.
2. Creșterea productivității, care duce la eficiență mai mare, inclusiv capcitatea de a măsura și gestiona mai bine emisiile de carbon.
3. Accces la noi clienți printr-o acoperire geografică extinsă.
4. Acces îmbunătățit la informații și procese mai productive care încurajează inovarea.
RECOMANDĂRI
IMM-urile sunt primele care au abordat și încă mai abordează demersul spre digitalizare și automatizare, din nefericire administrația publică mai are de făcut pași mari spre integrarea acestui sistem în lucrul cu mediul privat și chiar între instituții ale statului.
Printre recomadările pe care le facem în abordarea și dezvoltarea demersului în digitalizarea/automatizarea României sunt:
- Digitalizarea operațiunilor pentru IMM-uri, prin introducerea de sisteme de digitalizare de bază, operaționale la nivelul oricărui tip și domensiune de IMM.
- Utilizarea ca și infrastructură a Cloud-ului, în locul sistemelor on-permise, prin actualizarea cadrului legislativ astfel încât să permită și să încurajeze adoptarea rapidă a tehnologilor cloud, care prezintă un potențial foarte mare de accelerare a procesului de digitalizare.
- Implementarea sistemului de identitate digitală pentru persoane fizice și juridice SSO (Sigle Sign On).
- Acceptarea și promovarea aplicațiilor de tip SaaS (Software as a Service) pentru a reduce costurile de implementare și exploatare dar și pentru reducerea duratei de timp pentru a obține beneficii în urma implementării sistemului. Astfel prin accelerarea produselor softwarre deja existente pe piață și sprijinirea firmelor pentru noi investiții aplicabile atât în mediul privat, cât și în cel al statului.
Ca și concluzie, transformările geneate de digitalizare vor avea un imapct asupra tuturor categoriilor de activități, vor crea noi tipuri și locuri de muncă atât pentru angajații curenți ai IMM-urilor, cât și pentru generațiile viitoare

Solutii primite de la cetateni

Mariana Draghici

Mariana Draghici, Romania, medic de familie (22.02.2021)

Sunt medic, iar ceea ce spuneti reprezinta un mare adevar. Ca medic de familie este un cosmar acest sistem informatic de inregistrare al pacientilor. Propunere: unificarea bazelor de date si posibilitatea ca pentru orice interventie pe care pacientii mei o au indiferent de institutia spitaliceasca, privata sau de stat, datele interventie si dioagnosticele sa fie inregistrate digial si sa imi permita accesul la orice interventie avuta, fara a mai trebui sa solicit pacientilor copii pe hartie dupa bilete de externare, diagnostice puse de medici specialisti etc.
Georgescu Petru

Georgescu Petru, Romania, antreprenor (06.02.2021)

Digitalizare inseamna, ca doar prin introducerea, de exemplu a CNP-ului orice institutie publică cu atributii in lucru cu publicul (administratii finante publice, spitale, primarii, consilii locale etc.), poate accesa orice informatie legata de respectiva persoana.
Pe de alta parte IMM-urile prin identificarea prin CUI pot avea acces la toate datele relavante pentru acesta, pot accesa baze de date de care au nevoie in dezvoltarea afaccerii lor.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.