Antreprenoriat: Efect al pandemiei - somajul

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 22.12.2020
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Stadiul problemei :
La nivelul României, actuala criză sanitară a afectat sever echilibrul extrem de fargil al pieței muncii sub acțiunea unor influențe divergente și la conflența dintre factorii determinanți ai cererii și ofertei.
Închiderea totală sau parțială a fluxurilor comerciale internaționale, precum și a frontierelor, interdicțiile temporare de desfășurare a activităților economice în majoritatea sectoarelor de activitate, regulile de igienă și distanțare socială, îngrădirea dreptului de părăsirea a locuinței, interdicțiile de părăsire a localităților și în unele cazuri chiar carantinarea acestora, deschiderea punctuală a unor culoare aeriene și terestre de transport pentru muncile sezoniere și ofertele venite uneori intempestiv din alte state membre ale Uniunii Europene, etc. sunt numai câțiva dintre factorii cu influențe semnificative asupra pieței forței de muncă din România.
Pentru reducerea impactului crizei sanitare asupra pieței forței de muncă atât la nivelul Comisiei Europene, cât și la nivel național se impune luarea unor măsuri ferme, concrete și imediate, pentru:
- Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, prin consolidarea Garanției pentru tineret, adaptarea politicii de educație și formare profesională la exigențele viitorului, impulsionarea programelor pentru ucenicie și măsuri suplimentare menite să sprijine încadrarea în muncă a tinerilor.
- Crearea de locuri de muncă, în special pentru persoanele aflate în risc de sărăcie sayu excluziune socială, ceea ar reduce efectul crizei sanitare asupra acestei categorii de persoane.
- Flexibilizarea reglementărilor europene cu privire la bugetele naționale și ajutoarele de stat.
- Redirecționarea unor sume implortante către noi obiective, respectiv susținerea întreprinderilor li a locurilor de muncă
- Redirecționarea fondurilor structurale disponibilecătre răspunsul la criza COVID-19, cu accent pe acordarea de ajutoare fermierilor și persoanelor defavorizate.
- Facilitatea acordării de credite gospodăriilor și întreprinderilor, în special compensarea IMM-urilor din sectoarele cele mai afectate de criza sanitară cu ajutoare (măsură aflată în discuție la nivelul UE) de până la 5000 euro pentru agricultori și până la 50000 de euro pentru IMM-uri, ca sprijin în completarea schemelir de sprijin și dezvoltare rurală existente.
- Acordarea de indemnizații neimpozabile pentru liber-profesioniștio, titulari de contracte de colaborare și angajații din turism.
- Crearea unui fond pentru companiile mici și lucrătorii pe cont propriu, cum ar fi artiștii, societățile mici și întreprinzătorii individuali etc.
- Reducerea cuantumului de impozit, la valoarea salariului încasat (în cazul în care a fost înregistrată o diminuare a nivelului salarial).
- Amânarea sau scutirea de la plata contribuțiilor la asigurările sociale, pentru un an (2020), pentru întreprinderile mici și mijlocii afectate de criza sanitară. Această măsură are un impact pozitiv asupra menținerii locurilor de muncă în cadrul acestora.
- Acordarea de credite IMM-urilor, în condiții avantajoase, pe termen lung, în vederea asigurării capitalului circulant și menținerii unui nivel mediu al activității acestora.
- Intrioducerea unui venit minim garantat pentru compensarea veniturilor salariale pierdute, pentru acei angajați și angajatori care au contribuit la sistemul de asigurări sociale.
Dar nu în ultimul rând, o măsură menită să reducă impactul pandemiei asupra pieței forței de muncă, pe termen meniu și lung este:
- Stimularea investițiilor sau a consumului de bunuri și servicii care nu sunt de strictă necesitate, prin facilitarea creditării sau acordării de bonificații sau vaouchere.
- Repornirea graduală a economiei, care va necesita măsuri specifice pieței muncii cu privire la reorientarea și restructurarea activităților economice, mai ales dacă circumstanțele mediului intern și internațional o vor permite.
- Integrarea tinerilor pe piața muncii prin adoptarea de politici de educație și formare profesională, în concordanță cu exigențele viitorului și reorientarea acestora, ca urmare a provocărilor generate de criza sanitară.

Solutii primite de la cetateni

Violeta Stoian

Violeta Stoian, Romania, antreprenor (25.01.2021)

IMM-urile din turism au fost profund afectate de pandemie. Ajutorul dat de stat prin somajul tehnic a fost total insuficient, el acoperind o parte foarte mica a intervalului in care nu am putut functiona. Pentru redresare avem nevoie de sprijin, nu numai financiar, ci și legislativ, astrfel incat sa putem relansa afacerea in conditii de siguranta.
Oana Gotcu

Oana Gotcu, Romania, antreprenor (10.01.2021)

Am o afacere in domeniul evenimentelor, pe toata perioada cat nu am putut functiona a trebuit sa inventez tot felul de solutii care sa imi asigure supravietuirea. Sunt un IMM mic cu 2 angajati. Nu am primit sprijin de nicaieri iar autoritatile locale, atunci cand le-am cerut sfatul au ridicat din umeri. Propunerea mea: atunci cand candideaza la primarie, deminitarii ar trebui sa dea un test in fata contribuabililor legat de cunoasterea si solutionarea problemelor. Abia dupa aceea sa fie alesi.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.