Ajutor Umanitar: Foarte multi batrani au ajuns sa cerseasca

Nume : Cezarina Stamate
Tara : Romania
Data : 31.03.2010
Profesie : Antreprenor
Organizatie : Asociatia Centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Statul
Stadiul problemei :

La metrou, la intersectii, la aproape fiecare semafor, in piete, la aproape tot pasul intalnim zi de zi zeci, sute de batrani care cersesc. Ei apreciaza gestul tau de a oferi 1 ron pana la lacrimi, batrani deveniti de atata saracie fara trecut si fara viitor, niste stafii care isi castiga existenta zi de zi din mila noastra, a tuturor. Batrani care sunt dati afara din case, torturati doar pentru ca au avut ghinionul ca proprietatile lor sa fie vanate de catre marii moguli.

Dupa ce aceasta vanatoare se sfarseste, ei devin ca niste legume, fara familie, fara sprijin, fara acoperis, echivalentul a cainii de pe strada si incep sa caute prin gunoie, incep sa apuce calea bauturii, sau isi pun ei capat zilelor pentru ca nu mai au putere sa lupte.

Dar ce face statul? nu face nimic pentru ca sunt prea multi sarmani ajunsi fara casa, sau scosi afara din casele lor, si efortul depus ar fi prea mare... asa ca statul prefera sa acorde atentie altor aspecte ale societatii. Mie greu zi de zi sa vad cati batrani de-ai nostri se lupta cu frigul de afara, batrani care plang doar pt simplul fapt ca tu ca om te-ai aplecat la ei si le-ai daruit o farama din ce ai tu. Am devenit prea indiferenti la probleme astea. Ganditi-va ca in locul lor s-ar putea sa ajungem noi, problema e sa constientizam aceste lipsuri si sa ii ajutam cu cat putem si cum putem.


Solutii primite de la cetateni

Frosin Victorita

Frosin Victorita, Romania, Asistent social (26.04.2014)

LEGE Nr. 17 din 6 martie 2000 *** Republicată
privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice
ART. 13
(1) Pentru asigurarea îngrijirii la domiciliu a persoanei vârstnice aflate în situaţia de dependenţă
sociomedicală, stabilită conform grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, consiliile
locale pot angaja personal de îngrijire prin plata cu ora, fracţiuni de normă sau normă întreagă, în funcţie de
perioada de îngrijire necesară a se acorda şi cu respectarea criteriilor prevăzute de standardele de calitate
aplicabile în domeniu, conform legislaţiei în vigoare.
#B
(2) Soţul şi rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program lunar redus
de lucru, de o jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din
bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al asistentului social debutant cu pregătire medie. Timpul cât
soţul şi rudele au fost încadrate în aceste condiţii se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu
normă întreagă.

voicu mihaela elena

voicu mihaela elena, Romania, asistent social (08.12.2010)

Lucrez de 4 ani in domeniul asistentei sociale si mereu m-am luptat cu morile de vant. Autoritattile indiferent la ce nivel nu colaboreaza, chiar daca vrei sa faci ceva bun, sa oferi solutii.Pentru mine batranii si oamenii strazii sunt o problema grea de rezolvat desi solutia ar fi simpla, infiintarea de centre pentru batrani la nivelul fiecarei primarii, unde sa aiba acces toti cei care au nevoie si in care batranii sa primeasca ajutor de la toti membrii comunitatii, voluntari sau beneficiari de ajutor social, care sa-si castige banii primiti de la stat ajutand pe cei care au mai mare nevoie.Sper ca in final sa se gaseasca o solutie idiferent care.
Iancu Ionut Marian

Iancu Ionut Marian, Romania, Manager (16.10.2010)

Eu vad rezolvarea acestei probleme relativ simpla.Creearea unor centre de adapost la nivel regional prin obtinerea unui cladiri de la un consiliu judetean,renovarea acestora de catre toate consiliile judetene+sponsori.
In cadrul acestor centre sa se creeze ateliere protejate unde a se desfasoare activitati generatoare de venit pentru a se putea autosustine. Deoarece este vorba de batrani,activitatile vor fi lejere si fara efort fizic mare. Ex(olarit,pictura,realizarea diferitelor obiecte de artizanat,etc).Se vor realiza expozitii cu vanzare a lucrurilor confectionate,iar banii stransi se vor investii in centrele respective.
Gheorghe Viorel

Gheorghe Viorel, Romania, mecanic agricol (07.05.2010)

Solutia pe care o propun pentru rezolvarea acestei probleme, este infiintarea unui centru de ajutorare pentru batranii nevoiasi si fara locuinte.
Bucur Ana-Maria

Bucur Ana-Maria, Romania, Studenta (17.04.2010)

Sunt deacord ca statul nu se implica in acest domeniu.Eu vad in fiecare zi astfel de oameni dar cu ce pot sa ii ajut eu mai mult decat sa le dau cate putin din ce am.Ar trebui organizata o campanie in acest domeniu si astfel sa strangem tot felul de lucruri si date acestor batrani.Dar bine inteles statul sa se ocupe de un loc unde sa traiasca acete persoane.Sunt multe probleme nerezlvate in acest stat....dar vad ca nimic nu i-a sfarsit sau macar sa zicem ca nu pe zi ce trece ajungem tot mai rau
Dragomir Daniela

Dragomir Daniela, Romania, Student (31.03.2010)

Ar fi foarte interesant un studiu in acest sens pentru a identifica niste nevoi reale. Cu o investitie prin fonduri comunitare se pot crea niste centre. Problema este ca trebuie o solutie care sa permita autofinantare si sa nu depinda de ajutor de la stat. Integrarea batranilor s-ar putea face deci daca aceste centre devin autosustenabile. Aceasta formula ar ajuta mult la stima de sine a batranilor care vor sta in respectivele centre si ar putea sa se sustina independent de situatia economica.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.