Dezvoltare: Forța de muncă tânără, angajată - statistică negativă pentru România

Nume : Mihai SERBAN
Tara : Romania
Data : 03.07.2018
Profesie : psiholog
Organizatie : Nu este relevant.
Institutie tinta : Ministerul Muncii, ANOFM.
Stadiul problemei :

Problema semnalata in Cotidianul, la 1 mai 2018: Scăderea nalității, ieșirea la pensie în următorii ani a unei întregi generații de angajați și mai ales exodul forței de muncă către occident va face ca România să se confrunte în următorii ani cu o criză tot mai adâncă de forță de muncă. ,,Sistemul de educație, așa cum este el croit în prezent, este complet inutil în fața provocărilor din piața muncii. Încă se scot pe bandă rulantă generații de șomeri cu diplomă, de absolvenți de liceu și universitate care nu sunt conectați la realitățile economice”, afirmă experții.



Solutii primite de la cetateni

Mihai SERBAN

Mihai SERBAN, Romania, psiholog (01.10.2018)

În prezent, angajatorii care ofera locuri de munca tinerilor pe o anumită perioadă de timp au la dispoziție facilitați fiscale şi subvenții, pentru decontarea cheltuielilor cu salariile. Este necesară însa o analiză a rezultatelor acestor cheltuieli și prioritizarea în funcție de efectul produs în economie. Din punct de vedere social, relaxarea fiscală și acordarea de facilități fiscale angajatorilor ar trebui să aibă ca prim efect creșterea nivelului de calitate al vieții tinerilor. Pentru ca acest deziderat să devină o realitate ar trebui urmărit fluxul și impactul facilităților asupra bunăstării tinerilor. Dar în practică, aceste facilităţi fiscale nu impulsionează angajarea unui număr mai mare de tineri şi scăderea numărului de șomeri, una din cauzele fiind nivelul mic al salarizării acestor persoane. Deși în ultimul an salariul minim pe economie a crescut, deficitul de angajați la nivelul tinerilor a rămas constant.


Chis Andreea Georgiana Iuliana

Chis Andreea Georgiana Iuliana, Romania, Studenta (19.07.2018)

-adaptarea sistemului de invatamant la nevoile reale ale societatii (modificarea acestuia trebuie sa aiba la baza analize, studii etc. astfel incat modificarea sa fie cat mai pliata pe realitate)
-comunicare puternica si permanenta intre companiile private/de stat si institutiile de invatamant (de ex: absolventii unei facultati sa fie angajati rapid in domeniul pe care l-au studiat)
-motivarea angajatilor in conformitate cu nevoile lor (vezi teoria resurselor umane - teorii organizationale)
-oferirea de facilitati pt cei care vor sa se angajeze intr-un alt oras decat cel in care isi are domiciliul (in asa fel incat acest aspect sa nu reprezinte un obstacol in calea angajarii)
Chis Andreea Georgiana Iuliana

Chis Andreea Georgiana Iuliana, Romania, Studenta (19.07.2018)

Modificarea sistemului de invatamant in asa fel incat sa se axeze pe realitate, pe nevoile societatii, pe inovatie in toate domeniile



Comunicare puternica intre companiile private si de stat cu institutiile de invatamant (de ex: absolventii sa fie integrati rapid in campul fortei de munca)



Oferirea de facilitati pt cei care vor sa se angajeze in alt oras decat cel in care locuiesc



Motivarea angajatilor in conformitate cu nevoile lor (vezi teoria resurselor umane - teorii organizationale)


Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.