Afaceri Economice si Monetare: Internaționalizarea IMM-urilor

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 12.11.2020
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia Centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei
Stadiul problemei :
UE, prin Strategia pentru IMM-uri, prevăzută în Small Business Act pentru Europa, lansată în iunie 2008 și revizuită în 2011, face apel la toate statele membre să sprijine IMM-urile și să încurajeze internaționalizarea acestora la nivelul piețelor europene. În acest fel, IMM-urile vor beneficia de sprijinul oferit prin fondurile structurale și de investiții ale UE, în special de fondul european de dezvoltare regională. În perioada 2007-2013, fondurile structurale au acordat aproximativ 70 de miliarde EUR în sprijinul întreprinderilor, în special pentru sectorul IMM. Aproximativ 200 000 de proiecte au fost finanțate prin programul FEDR. Prin proiectele finanțate au fost înființate peste 78 000 de întreprinderi noi, care la rândul lor au dus la crearea a aproximativ 268 000 de locuri de muncă. Principala provocare pentru mediul de afaceri românesc românesc, dar nu numai este reprezentant de actuala criză generată de pandemie, care a dus ca multe dintre IMM-uri, în special start-up-uri și microîntreprinderi să se închidă, ca urmare a restricțiilor impuse cu privire la prevenirea răspândirii virusului. Cele mai afectate sectoare economice fiind cel al turismului și cel al ospitalității, care s-au văzut, nepregătiți în fața unei situații pe care guvernul României, a gestionat-o cu întârziere, cu lipsa de transparență și de cele mai multe ori cu lipsa de reacție din partea unor actori care au ca principal rol găsirea unor soluții viabile la nivel micro și macro economic. IMM-urile trebuie susținute prin facilități, prin debirocratizare și prin ușurarea accesului atît la finanțări nerambursabile, cât și la alte facilități care să le înlesnească accesul pe piețe emrgente internaționale.

Solutii primite de la cetateni

Gheorghe Lavinia

Gheorghe Lavinia, Romania, specialist in relatii internationale (23.12.2020)

Internationalizare reprezinta o cale sigura de acces pentru IMM-uri la piete internationale emergente. Guvernul, prin birourile economice de pe langa ambasadele si consulate romanesti din strainatate trebuie sa devina principalii lianti intre firmele romanesti si cele straine. O mai mare implicare a acestora reprezinta succesul acestui demers.
Popescu Ion

Popescu Ion, Romania, profesor (29.11.2020)

Camerele de Comert si industrie, precum si Consiliul National al IMM-urilor sa faca drmersuri in crearea unei baze de date unificate la nivel de firme internaționale si domenii de interes, la care IMM-urile sa aiba acces usor si carora le va putea fi de folos in procesul de internationalizare in furnizarea de informatii pertinente si actualizate.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.