Antreprenoriat: Investitiile straine

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 06.09.2021
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Parlamentul Romaniei
Stadiul problemei :
Prezenta politică publică a fost elaborată ca urmare a consultării publicului țintă din cadrul proiectului Diaspora Invest, pentru identificarea de soluții fezabile propuse de membrii comunității la problemele mediului antreprenorial din România.
Proiectul Diaspora Invest este co-finanțat din Fondul Social European, Axa Prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți”, Obiectivul tematic 8: „Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor”, Obiectiv specific 3.7 „Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană”.
În ceea ce privește influența capitalului străin în România, nu numai cel financiar, ci și cel introdus la nivel de cunoștințe, practici manageriale și cultură organizațională este necesar ca la nivel guvernamental să se îmbunătățească și să se adapteze politici publice menite să încurajeze atât investițiile directe, cât și investițiile de portofoliu, pentru îmbunătățirea și creșterea performanțelor logistice și economice ale mediului de afaceri autohton, astfel:
- realizarea unei analize bazate pe date concrete, pornind atât de la impactul acestor tipuri de investiții în România, dar și de la o analiză concretă a impactului produs de investițiile internaționale în alte țări ale spațiului UE, cum ar fi Cehia, Polonia.
- emiterea unui document strategic care să se refere în mod direct și concret la stimularea investițiilor străine, prin aceasta vor fi determinate prioritățile investiționale, oportunitățile pe care România le poate pune la dispoziția investitorilor.
- dezvoltarea unor pârghii economice concrete și clare, care să faciliteze sistemul de facilități fiscale, mult prea general, stufos și birocratic, atât pentru investitorii străini, cât și pentru cei autohtoni.
- regândirea schemei de ajutor de stat (HG 332/2014) în sprijinul investițiilor care promovează dezvoltarea regională, prin stimularea investițiilor internaționale, dar și cooperarea acestora cu firme în amonte sau în aval autohtone, asigurându-se astfel transferul direct de know-how către mediul economic românesc.
- creșterea eficienței agențiilor guvernamentale românești, pentru investiții, prin pregătirea personalului, în sensul creșterii competențelor și abilităților acestora în tehnici și metode de negociere.
- păstrarea unitară și fără schimbări conjuncturale, datorate schimbărilor politice, a structurii și personalului competent din cadrul instituției guvernamentale abilitate cu atragerea de investiții străine în România. Acest lucru ar crea siguranță și imaginea seriozității instituției, dar și a mediului politic românesc;
- creșterea importanței agenției pentru investiții, prin alocarea acesteia a unui rol activ în identificarea de potențiali investitori, pornind de la necesitățile investitorului și potențialul investițional pe care îl oferă România;
- crearea unei baze de date actualizate cu firme sau start-up-uri românești care ar putea deveni potențiali parteneri de afaceri pentru investitorul/investitorii străini, prin crearea de joint-ventures, fuziuni și achiziții.
- introducerea, certificatelor de investiții, care să fie acordate pe baza tipului de investiție și a priorității acestuia pentru investiții.

Solutii primite de la cetateni

Ducu Dragos

Ducu Dragos, Romania, trainer (06.09.2021)

- sprijirea IMM-urilor prin programe bine gandite si printr-o baza de date accesibila tuturor oamenilor de afaceri cu informatii cu privire la oportunitati de afaceri in strainatate. Baza de date sa fie intr-un singur loc, informatiile sa fie usor de accesta. Asa cum strainii investesc in Romania, trebuie ca statul sa incurajeze si mediul de afaceri din Romania sa investeasca in alte tari.
Pavel Aurel

Pavel Aurel, Romania, antreprenor (06.09.2021)

- o mai mare transparenta in sistemul de negociere al investitiilor straine in romania
- actualizarea si adaptarea acestora la realitatea romaneasca
- acces usor la o baza de date si la date cu caracter general, cum ar fi: valoarea totala a investitiei, termen de realizare, locuri de munca create, impact economic, impact comunitar etc. in ceea ce priveste investitiile straine in romania

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.