Numarul firmelor din judetul Braila in anul 2019 se ridica la 24224 (1,16% din totalul agentilor economici din Romania), avand o cifra de afaceri totala de 9 miliarde lei (0,61% din cifra de afaceri la nivel national). Cea mai mare pondere o detin microintreprinderile (aprox. 88%), intreprinderile mici cu 10-49 angajati (aprox. 10%), intreprinderile mijlocii cu 50-249 angajati (aprox. 1,64%), intreprinderile mari cu peste 250 angajati (0,2% din totalul unitatilor active la nivel de judet). Profitul inregistrat de aceste firme a fost de 875,9 milioane lei, adica 0,76% din profitul net realizat in Romania. Municipiul Braila concentra in anul 2019 un procent de 72,77% din totalul agentilor economici din judet, cifra de afaceri a acestora reprezentand 73,70% din cifra de afaceri la nivel de judet. Sectoarele economice reprezentative sunt constructiile metalice, confectiile metalurgice, masini si echipamente, reparatii si constructii de nave, turismul, productia si distributia de energie electrica, productia si distributia de alimente si bauturi, mobilier si articole de mobila. Numarul angajatilor din judetul Braila era in anul 2019 de 39183 persoane, adica 0,99% din totalul de angajati la nivel national. Activitatile industriale sunt concentrate mai ales in zonele urbane, in special de mari dimensiuni si sunt foarte putin prezente in mediul rural. Domeniile industriale principale in judet sunt alimentar, in care isi desfasoara activitatea aproximativ 20% din întreprinderi si productia de imbracaminte. Un alt sector important este industria constructiilor metalice si a produselor din metal care concentreaza 11,26% din totalul intreprinderilor. Sectoare cu potential de dezvoltare existente la nivelul judetului sunt metalurgic, masini si echipamente, productia si distributia de energie electrica, alimentara si bauturi, mobilier si articole de mobila.
Agricultura detine o pondere importanta in economia regiunii. Sectorul privat detine cea mai mare parte din terenul agricol si realizeaza cea mai mare parte a productiei agricole (91% din productia agricola totala a regiunii, in 2018). Cerealele pentru boabe ocupa cea mai mare suprafata (55,9%). Dintre acestea, graul este cultivat pe 19,5% din totalul suprafetei agricole, iar porumbul pe 26,2% din suprafata. Braila este judetul cu cea mai mare suprafata de teren agricol irigata din tara, astfel incat in ceea ce priveste infrastructura si resursele, exista un cadru propice pentru dezvoltare.
Sursa: Strategia de Dezvoltare a Judetului Braila 2021 - 2027.
De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.