Antreprenoriat: Masuri de sprijin necesare stimularii afacerilor din judetul Braila

Nume : Radu Adrian Oprea
Tara : Romania
Data : 14.06.2021
Profesie : Economist
Organizatie : Asociatia PTIRSE
Institutie tinta : Primaria Braila, CJ Braila
Stadiul problemei :

Numarul firmelor din judetul Braila in anul 2019 se ridica la 24224 (1,16% din totalul agentilor economici din Romania), avand o cifra de afaceri totala de 9 miliarde lei (0,61% din cifra de afaceri la nivel national). Cea mai mare pondere o detin microintreprinderile (aprox. 88%), intreprinderile mici cu 10-49 angajati (aprox. 10%), intreprinderile mijlocii cu 50-249 angajati (aprox. 1,64%), intreprinderile mari cu peste 250 angajati (0,2% din totalul unitatilor active la nivel de judet). Profitul inregistrat de aceste firme a fost de 875,9 milioane lei, adica 0,76% din profitul net realizat in Romania. Municipiul Braila concentra in anul 2019 un procent de 72,77% din totalul agentilor economici din judet, cifra de afaceri a acestora reprezentand 73,70% din cifra de afaceri la nivel de judet. Sectoarele economice reprezentative sunt constructiile metalice, confectiile metalurgice, masini si echipamente, reparatii si constructii de nave, turismul, productia si distributia de energie electrica, productia si distributia de alimente si bauturi, mobilier si articole de mobila. Numarul angajatilor din judetul Braila era in anul 2019 de 39183 persoane, adica 0,99% din totalul de angajati la nivel national. Activitatile industriale sunt concentrate mai ales in zonele urbane, in special de mari dimensiuni si sunt foarte putin prezente in mediul rural. Domeniile industriale principale in judet sunt alimentar, in care isi desfasoara activitatea aproximativ 20% din întreprinderi si productia de imbracaminte. Un alt sector important este industria constructiilor metalice si a produselor din metal care concentreaza 11,26% din totalul intreprinderilor. Sectoare cu potential de dezvoltare existente la nivelul judetului sunt metalurgic, masini si echipamente, productia si distributia de energie electrica, alimentara si bauturi, mobilier si articole de mobila.

Agricultura detine o pondere importanta in economia regiunii. Sectorul privat detine cea mai mare parte din terenul agricol si realizeaza cea mai mare parte a productiei agricole (91% din productia agricola totala a regiunii, in 2018). Cerealele pentru boabe ocupa cea mai mare suprafata (55,9%). Dintre acestea, graul este cultivat pe 19,5% din totalul suprafetei agricole, iar porumbul pe 26,2% din suprafata. Braila este judetul cu cea mai mare suprafata de teren agricol irigata din tara, astfel incat in ceea ce priveste infrastructura si resursele, exista un cadru propice pentru dezvoltare.

Sursa: Strategia de Dezvoltare a Judetului Braila 2021 - 2027.



Solutii primite de la cetateni

Dezbatere publica Start Up Smart 2.0, Braila

Dezbatere publica Start Up Smart 2.0, Braila, Romania, Nu este cazul (22.06.2021)

- promovarea mai buna a achizitiilor publice planificate si efectuate de catre primarie si consiliu judetean, pentru a oferi sanse mai mari firmelor locale sa presteze servicii si lucrari la nivel local.
- digitalizarea primariei si consiliului judetean.
- infiintarea unui departament pentru relatia cu mediul de afaceri.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.