Mediu: Ordonanța de urgenta legislația privind ambalajele si deșeurile reciclabile.

Nume : Mihai SERBAN
Tara : Romania
Data : 17.10.2018
Profesie : psiholog
Organizatie : Nu este relevant.
Institutie tinta : Ministerul Mediului
Stadiul problemei :

Se pregatesc modificari drastice pe piata deseurilor reciclabile: Cetatenii vor plati o garantie de 2 lei/ambalaj reutilizabil. Guvernantii spun ca "oamenii sunt incantati de masura", dar firmele de reciclare acuza o "naționalizare". Ce modificari aduce proiectul de Ordonanta? - Costurile nete de colectare separata, transport, sortare si dupa caz alte operatii de tratare a deseurilor de ambalaje, de colectare separata a DEEE-urilor, a bateriilor si acumulatorilor, care se regasesc in deseurile municipale se suporta de catre operatorii economici supusi regimului de raspundere extinsa a producatorului prin persoanele juridice autorizate pentru operarea sistemelor colective de indeplinire a obligatiilor in regimul de raspundere extinsa a producatorului; - OTR-urile (Organizatie de Transfer de Responsabilitate) au obligatia sa incheie contracte/ parteneriate sau alte forme de colaborare, in conditiile legii, cu autoritatile executive ale unitatilor administrativ - teritoriale in limita cantitatilor de ambalaje primare preluate prin contract de la operatorii economici responsabili; - Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa atinga, pana la 31 decembrie 2020, un nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare de minimum 50% din masa totala generata, cel putin pentru deseurile de hartie, metal, plastic si sticla provenind din deseurile menajere sau, dupa caz, din alte surse, in masura in care aceste fluxuri de deseuri sunt similare deseurilor care provin din gospodarii. - Autoritatile administratiei publice locale care au contracte de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare incheiate anterior intrarii in vigoare a prezentei legi au obligatia de a se conforma cu prevederile prezentei legi in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a acesteia, cu respectarea legislatiei privind concurenta, iar depasirea acestui termen atrage nulitatea de drept a contractului de delegare a gestiunii. - Operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje reutilizabile sunt obligati sa introduca pe piata numai ambalaje reutilizabile care respecta cerintele esentiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel incat acestea sa corespunda unor reutilizari multiple. - Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa implementeze instrumentul economic "plateste pentru cat arunci", oferind cetateanului posibilitatea de a alege din cel putin doua variante de tarife distincte pentru gestionarea deseurile municipale , respectiv pentru gestionarea deseurilor reziduale.



Solutii primite de la cetateni

Mihai SERBAN

Mihai SERBAN, Romania, psiholog (26.10.2018)

Pentru atingerea unui nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare, de minimum 50% din masa totala generata, este necesar ca instituţiile de control ale statului să se asigure că reciclarea se face efectiv. În plus, o competiţie reală a OTR -urilor pentru a oferi servicii de calitate clienţilor, pe modelul utilizat în majoritatea statelor UE, duce spre realizarea ţintelor, la costuri reale, pentru producătorii şi importatorii de bunuri. România plăteşte acum din păcate costul indiferenţei autorităţilor publice locale, cu privire la problema gestionării deşeurilor.


Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.