Mediu: Spatiile verzi din Municipiul Galati

Nume : Oana Iordan
Tara : Romania
Data : 03.11.2010
Profesie : Studenta
Organizatie : Liga Studentilor Galati
Institutie tinta : Primaria Galati
Stadiul problemei :

Un mini sondaj de opinie arata ca printre marile nemultumiri ale galatenilor sunt cainii vagabonzi si constructiile pe spatiul verde. Mai mult, in oras pomii continua sa se taie iar blocurile sunt in general inconjurate de pamant batatorit. In afara de Faleza Dunarii si Gradina Publica nu prea exista zone de agrement in aer liber. Copiii se joaca pe asfalt, pe zgura sau pe pamantul batatorit, masinile calaresc noaptea spatiul verde. Multe spatii verzi au disparut in urma extinderii spatiilor comerciale. Gardurile vii sunt in multe locuri stirbite, iar acolo unde intre bordura si trotuar ar trebui sa fie iarba sau gazon, pamantul e batatorit si calcat de oameni si de masinile parcate! (Sursa: Viata Libera).

Copiii se joaca pe asfalt, pe zgura sau pe pamantul batatorit, masinile calaresc noaptea spatiul verde. Multe spatii verzi au disparut in urma extinderii spatiilor comerciale. Gardurile vii sunt in multe locuri stirbite, iar acolo unde intre bordura si trotuar ar trebui sa fie iarba sau gazon, pamantul e batatorit si calcat de oameni si de masinile parcate! (Sursa: Viata Libera).

Praf, mizerie, ciini, masini parcate neregulamentar, aceasta este imaginea dezolanta a unui loc de joaca din Galati, unde copiii nu au conditii pentru a se putea juca. "Cind am ajuns acolo, imediat ne-au sarit in ochi masinile parcate chiar pe terenul de joaca napadit pe alocuri de buruieni si plin de gunoaie. Singurele suflete care intregeau peisajul dezolant erau citiva maidanezi care, pentru a se feri de caldura inabusitoare si soarele ucigator, se adapostisera sub masini. Ceea ce ar putea aminti totusi de faptul ca acolo este un loc de joaca pentru copii sint doua tobogane si trei balansoare ruginite si cu vopseaua scorojita, in timp ce leaganele sint dezmembrate. Locul este ocolit de micuti, care prefera sa se joace in fata blocului. Asta si pentru ca parintilor le este teama ca cei mici sa nu fie muscati de ciini sau sa se imbolnaveasca din cauza prafului si a mizeriei care nu mai reprezinta o noutate de cativa ani. (Sursa: Monitorul de Galati)

Dupa cum a mai precizat primarul, cea mai mare problemă nu o va reprezenta realizarea spatiilor de joaca, ci mentinerea acestora, datorita faptului ca parcurile vor fi amplasate intre blocuri. "Ce am montat pana acum a disparut dupa doua luni." (Sursa: Impartial)

Nota: problema republicata de pe platforma veche de participare.


Solutii primite de la cetateni

valle p

valle p, Romania, sofer (04.11.2010)

Toti care construisc sau care staie un pom ar trebui sa fie obligati prin lege sa planteze doi.
Cosmin

Cosmin, Romania, Student (04.11.2010)

Dotarea Gradinii Publice cu internet wirless.
Asa cum exista in statele civilizate.
PLESCAN GABRIEL

PLESCAN GABRIEL, Romania, ofiter mecanic (04.11.2010)

Pe strada Brailei,zona Parma,proprietarii de spatii comerciale au rupt sau scos din radacina pomii plantati.In mod sigur daca sar fi facut niste aparatori metalice acestor pomi nu ar mai fi rupti.O alta problema ar fi toaletarea acestor tei frumosi dar carora le-au crescut crengile de jos prea lungi si atirnind deranjeaza traficul pietonal.
Aramă Ana Mariana

Aramă Ana Mariana, Romania, Administrator şcoală (03.11.2010)

Propun spargerea asfaltului de pe trotuare din loc în loc si plantarea de copaci.Aşa am avea mai multă verdeaţa şi mai multă umbră vara.Cred că ar fi posibil chiar pe str. Brăilei.Acelasi lucru s-ar putea face şi in faţa blocurilor.Chiar unde locuiesc eu cred că s-ar putea face ceva dacă şi locatarii şi Primăria s-ar implica mai mult.Mai multă implicare din partea tuturor:cetăţeni. autorităti.Păcat de acest oraş.Sufăr cînd vad cum arată .Gunoaiele numai trebuie aruncate oricum.Totul trebuie ambalat si puse in containere inchise. Cetaţenii obligati prin lege ,controlaţi de poliţia comunitară şi amendaţi pîna învaţă să fie civilizaţi.Mai multe emisiuni educative pe aceste teme.
Bujor Elena

Bujor Elena, Romania, consilier (03.11.2010)

Ar trebui introdus internet wireless,gratuit, in parcuri, dac nu in toate macar in cele mai importante(Gradina Publica,Mihai Eminescu)
-Gardienii publici ar trebui sa patruleze mai mult prin parcuri si sa manifeste un interes sporit pentru educatie pentru spatiul verde si sa dea mai putine amenzi nejustificate.
-Ar trebui amplasate mai multe ciusmele cu apa potabiala.
Simion I

Simion I, Romania, Project Manager (03.11.2010)

In opinia mea, galatenii percep problema spatiilor verzi ca fiind importanta, tocmai din cauza starii jalnice in care se afla majoritatea perimetrelor din jurul blocurilor. Pana sa ajunga pe Faleza sau la Gradina Botanica (de 2,3 ori pe an cel mult), galateanul vede zilnic gunoaiele si noroiul din asa-numitele "gradinite" ale blocului.
Solutii posibile (sintetic) :
1) Infiintarea unui "fond pentru ingrijirea spatiilor verzi" in cadrul Asociatiilor de Locatari. Asa cum se plateste femeia de serviciu pentru a face curatenie, de ce sa nu se plateasca pentru a semana gazon, a plata gard viu si a-l ingriji mai apoi.
2)Pentru a elimina noroiul de pe trotuare - poate unii nu realizeaza, dar acesta este cauzat idirect tot de "spatiile verzi". E nevoie ca muncitorii care se ocupa cu spatiile verzi sa fie INSTRUITI pentru a nu umple cu pamant perimetrele destinate spatiilor verzi pana la nivelul bordurii, ci mai jos cu 6-7 cm. In felul acesta, la ploi, apa poate fi continuta in acele perimetre.
3)Infiintarea unei zile a orasului (o duminica de primavara) in care fiecare cetatean este invitat sa planteze un copac sau o floare in fata blocului. Administratia locala poate participa prin furnizarea de puieti (pentru a respecta o anumita coerenta a acestor spatii verzi), iar locatarii blocurilor pot cumpara flori. Pentru motivarea participantilor se poate institui premiul pentru cea mai inflorita gradina. Desi poate parea de inspiratie comunistoida, ii asigur pe eventualii critici ca precedenta metoda este larg folosita in occident.
mihai sebastian

mihai sebastian, Romania, bugetar (03.11.2010)

Sunt de 3 ani in galati si ca oricare strain care vine pt prima data in acest oras , primul lucru care il face e sa mearga pe faleza. Eu personal am avut o "surpriza" ,nu mi-a placut. Ma asteptam sa vad DUNAREA mai de aproape , sa fie cateva banci, si cand colo intre faleza inferioara si apa numai boscheti inalti , mizerie...etc.Eu propun ca cei care se ocupa cu spatiile verzi sa se gandeasca si la aceasta problema
Dumitriu I

Dumitriu I, Romania, Administrator (03.11.2010)

Pentru cainii vagabonzi propun concentrarea eforturilor asupra cateilor de virsta cat mai apropiata de virsta de intarcare, pentru avantaje evidente :

-eforturi de prindere mai mici;
-costuri cu deparazitarea, intretinerea, ingrijirea, medicala, dresaj ..etc..mai mici;
-sanse mai mari de adoptie pentru ca multi ar lua un catel (spalat, deparazitat, vaccinat, dresat cit de cit), decit un caine matur de cele mai multe ori invatat deja cu traiul in haita si naravit in rele.

Actiunea de colectare a cateilor se poate desfasura in paralel cu operatiunea de sterilizare a cainilor maturi.E important ca acestia sa fie monitorizati inca de la nastere, lasati o perioada (dupa sfatul medicului veterinar) in grija mamei (care pe linga faptul ca ii ingrijeste mai bine decat oricine si ii imunizeaza prin laptele matern, dar mai si scade costurile) apoi adunati, spalati, tratati, educati si dati spre adoptie.

Din cite stiu un caine devine fecund incepand de la virsta de unu/doi ani si intreruperea acestui proces in acesta faza este solutia mai lenta, dar mai sigura de a rezolva problema. Plus marea poluare in Galati vine de la combinat; respiram praf din minereuri aduse din Australia, India sau Brazilia, mirosim praf de carbune din Venezuela.

Propun initierea de negocieri cu conducerea combinatului care trebuie fortata sa inteleaga ca afecteaza nu numai mediul dar si o comunitate de 300.000 de oameni ( din care de altfel fac si ei parte).

Am putea incepe prin a cere, din ratiuni de sanatate publica, desecretizarea contractului de vinzare-cumparare sau macar a acelei parti ce se refera la masurile antipoluare.

Este naiv si pagubos sa credem ca n u m a i Galatiul are nevoie de combinat; este evident ca si combinatul are nevoie de oras si ca este legat prin mii de fire nevazute de acesta. Aceste fire trebuie sa fie gasite si Dl Mittal trebuie facut sa inteleaga ca mai are si alte obligatii in afara sponsorizarii (calicute de altfel) a chipei de fotbal.

Marea problema ar fi ca cei care conduc orasul ( Primar, Prefect, Pres Cons Jud ) sunt incapabili (din motive stiute) nu numai sa se impuna dar si sa puna o astfel de problema!!! Mai ramine insa presa,opinia publica, sindicatele si poate un comitet ales cumva care sa incerce.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.