Din datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la această oră există focare de pestă porcină în treisprezece judeţe ale ţării şi au fost incineraţi până acum peste 300.000 de porci. În ceea ce priveşte despăgubirile, din 1603 dosare întocmite până acum, au fost plătite sumele aferente unui numar de 83 de dosare. Ministrul susţine însă că nu va rămâne niciun fermier fără despăguburi, urmând şi o rectificare bugetară. Ulterior, banii vor fi recuperaţi de la Comisia Europeană. " Se aşteaptă o rectificare bugetară pentru alocarea sumelor. Nu rămâne niciun cetăţean fără despăgubiri. Noi am comunicat cu Comisia şi am făcut demersurile necesare în baza Regulamentului 652/ 2014 (de stabilire a unor dispoziţii pentru gestionarea cheltuielilor privind lanţul alimentar, sănătatea şi bunăstarea animalelor, prin care se alocă bani pentru cei afectaţi de pesta porcină), dar şi în baza Regulamentului 1308/ 2013 (privind stabilirea anumitor ajutoare în legătura cu organizarea comună a pieţelor), care vizează sprijin în condiţiile în care apar fenomene adiacente pierderii efectivelor de animale", a mai declarat Petre Daea.
Pentru fermieri, în lupta cu pesta porcina africana, propun următoarele soluții: • Alocare financiara pentru plata despăgubirilor pentru dosarele întocmite; • Preluarea modelului german; • Crearea de filtre de dezinfecție bio-chimice pentru prevenirea extinderii virusului
De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.