In pragul sărbătorilor de iarnă, studenţii buni la învăţătură primesc cel mai urât cadou posibil din partea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei: tăierea banilor pentru tabere.
„Dacă până acum, studenţii cu cele mai bune rezultate la învăţătură, erau răsplătiţi cu vacanţe petrecute în tabere gratuite, de acum, acestea vor face parte dintr-un basm frumos. Este trist, pentru că aceste tabere reprezintă una dintre puţinele politici de încurajare a performanţelor, prin care până acum statul reuşea să stimuleze performanţa academică", spune preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi, Dorin Coteţ.
Deşi reprezentanţii Ministerului au promis că vor căuta o soluţie, liderii studenţilor sunt sceptici că plecarea în tabere se va mai putea face la fel ca în anii anteriori. "Prima serie ar trebui să plece pe 21 decembrie, iar cei înscrişi în a doua, pe 27 decembrie. Personal, nu cred că se mai poate, deoarece mai sunt doar câteva zile", mai spune liderul studenţilor gălăţeni.
Anul trecut, au primit vacanţe gratuite la munte peste 160 de studenţi care studiază la Galaţi. Problema vacanţelor gratuite pentru studenţi îi preocupă şi pe reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), ai cărei reprezentanţi spun că fondurile pentru taberele studenţeşti nu vor scoate România din criză. "Sperăm ca această atitudine împotriva studenţilor să se revizuiască pentru a nu ajunge în situaţia colegilor noştri din alte state", spune preşedintele ANOSR, Daniela Alexe (Sursa: Adevarul, "Ministerul Educaţiei a tăiat finanţarea pentru taberele gratuite").
1. MECTS sa asigure tabere studentesti in perioada vacantei intersemestriale, pe o perioada de 4 zile dupa cum urmeaza: un numar de locuri pentru studentii care provin din categorii defavorizate si un alt numar pentru a incuraja performanta academica. Totodata aceste tabere vor include sesiuni de formare a participantilor in contextul in care o nevoie majora a studentilor romani este aceea de a-si dezvolta competente de tip soft-skills (comunicare, leadership, antreprenoriat etc.) pentru a se incadra in piata fortei de munca.
2. Universitatile sa asigure taberele studentesti din fonduri proprii
3. Ministerul Turismului sa contribuie la asigurarea taberelor studentesti in acest caz promovandu-se turismul si valorile culturale romanesti in randul tinerilor.
4. MECTS sa aplice la fonduri europene pentru a asigura bugetul taberelor studentesti.
De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.