Educatie: Învăţământ dual pentru persoane cu dizabilităţi

Nume : Apopei Pruteanu Lavinia
Tara : Romania
Data : 28.06.2014
Profesie : Psiholog
Organizatie : Asociaţia Riana pentru dezvoltarea vieţii şi sprijin familial
Institutie tinta : Ministerul Educatiei si Invatamantului
Stadiul problemei :

Există în România un număr mare de persoane cu dizabilităţi care nu sunt angajate, deşi sunt capabile să lucreze. De ce? Principala problemă este faptul că ei nu sunt instruiţi pentru a practica o meserie. Instruirea ar trebui adaptată în funcţie de cererea de pe piaţa muncii, ceea ce ar duce la beneficii atât pentru tineri cât şi pentru economie. Învăţământul în forma sa actuală nu oferă acestei categorii de persoane deprinderea unor abilităţi pentru practicarea unei meserii. O soluţie la această problemă o reprezintă învăţământul dual, practicat cu succes în Germania şi Austria. Învăţământul dual reprezintă o combinaţie între teorie şi practică în care tinerii sunt instruiţi pentru anumite meserii potrivite lor. Astfel, tinerii cu dizabilităţi ar beneficia de o formă de învăţământ adaptată nevoilor lor, s-ar combina teoria cu practica, iar absolvenţii şcolilor ar fi calificaţi şi bine pregătiţi pentru o meserie. Economia naţională ar avea de câştigat dacă persoanele cu dizabilităţi s-ar întreţine singure şi nu ar mai fi dependente de familie şi servicii sociale. Implementarea acestui sistem dual presupune anumite costuri, dar şi o anumită opoziţie din partea societăţii şi a antreprenorilor, precum şi lipsa locurilor de muncă. Asociaţia Riana propune introducerea învăţământului dual pentru persoanele cu dizabilităţi în două faze. Învăţământul primar constituit din 2 ore de curs şi 2 ore de atelier practic, şi cel gimnazial pregătitor pentru şcoala profesională.



Solutii primite de la cetateni

Mihai Soloan

Mihai Soloan, Romania, profesor (20.10.2014)

Depinde foarte mult de felul handicapului pe care il au acesti copii. Daca vorbim de un handicap psihic, atunci ar fi ideale acele clase speciale de care a amintit si Madalina-Stefania Preda, dar daca e doar vorba de un handicap fizic, atunci acei copii trebuie sa participe la cursurile invatamantului de masa, poate in acele scoli profesionale care au fost desfiintate intr-o perioada si recent reinfiintate. Fiecare poate invata si practica o meserie, atat cat ii permite dizabilitatea pe care o are, bineinteles si cu sprijinul statului si al societatilor care ar avea, poate, astfel un beneficiu din partea acestuia.
Ungureanu Andreea Costina

Ungureanu Andreea Costina, Romania, Elev (13.10.2014)

Din punctul meu de vedere , crearea unor clase doar pentru persoanele cu disabilitati nu este o soluție favorabilă deoarece :
- acestia nu vor putea sa-si dezvolte abilitatiile intelectuale/practice stand intr-un grup cu aceleasi probleme
-integrarea lor ar trebui facuta intr-un colectiv in care sa existe persoane ce nu prezintă Dizabilități pentru integrarea lor in societate
-dupa urmarea unor cursuri, firmele nu oferă posturi persoanelor cu Dizabilități deoarece riscul unui profit de pe urma acestora este scăzut ,așadar ca sa câștigam increderea firmelor si sa putem sa ii integram pe acești tineri ar trebui ca angajatorul sa ofere un loc de munca cu anumite Facilități pe care acestia sa le poată îndeplini.
Din toate acestea ar rezulta ca pentru o dezvoltare cat mai optima a acestor tineri , trebuie integrati in colectivul de masa/cursuri de specializare si implicit in societate , in forta de munca!
Madalina-Stefania Preda

Madalina-Stefania Preda, Romania, eleva (12.10.2014)

Consider ca solutia ar fi o clasa speciala pentru copii si tinerii cu dizabilitati care nu au mers la scoala, cu profesori/ invatatori care sa se ocupe doar de aceasta clasa, programa scolara sa fie special structurata astfel incat sa cuprinda si teorie dar si practica.
Pentru tinerii cu dizabilitati care au mers la scoala solutia ar fi cursuri speciale care sa le completeze cunostintele dobandite in scoala si sa le ofere un loc unde pot face practica.
Atat scoala cat si cursurile ar trebui sa fie in colaborare cu anumite firme dispuse sa le ofere tinerilor cu dizabilitati un loc de munca, in functiie de abilitatile dobandite de acestia.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.