Nu mai este nici o noutate că, vara, cele mai multe dintre platformele de gunoi care deservesc cartierele Craiovei te trăsnesc cu mirosul greu. Este, în fapt, un cerc vicios alcătuit din administraţia locală, SC Salubritatea, Compania de Apă, asociaţii de proprietari şi cetăţeni.
Craiovenii se plâng că multe dintre platformele de gunoi sunt construite în aşa fel încât nu au o scurgere, nu sunt prevăzute cu canalizare şi, mai ales, cu o sursă de apă. Este şi cazul platformei de pe strada Mihail Moxa din cartierul Calea Bucureşti, care deserveşte două asociaţii de proprietari. Aici, primăria a schimbat locul destinat containerelor de gunoi, fiindcă se afla prea aproape de blocuri. Noua platformă a fost dată în funcţiune, dar este lipsită de canalizare şi o sursă de apă care să permită spălarea acesteia. Cel mai rău este însă că platforma a fost construită „aiurea“, după cum spun locatarii, iar tot compostul (lichidul de la gunoi) se scurge în stradă. „Platforma este nefinalizată. Nu are gură de canal, nu are un robinet, pentru ca femeile de serviciu să poată spăla locul, după ridicarea gunoiului. Tot lichidul care se scurge din tomberoane şi din maşina Salubrităţii, când ridică gunoiul, vine în stradă şi bălteşte aici. Şi la 40 de grade Celsius, când se încinge betonul, te trăsneşte mirosul. (Gazeta de Sud, 5 august 2011)
In primul rand gunoiul ar trebui ridicat mult mai des, in multe cartiere exista prea putine ghene de gunoi, astfel ca spatiul este insuficient pentru depozitare, se creaza efectiv munti de deseuri. In al doilea rand spatiul in care se afla pubelele ar trebui securizat, pentru a interzice accesul cainilor comunitari, care de cele mai multe ori devasteaza locul, gunoiul fiind imprastiat peste tot. De asemenea, ar fi utila construirea unor spatii special amenajate pentru colectarea materialelor de constructii(caramida, mortar, tencuiala etc). Este adevarat ca unele platforme de gunoi, prea putine, au acest spatiu pentru depozitarea molozului, dar este mult prea mic. Cat despre anumite pubele, in care sa fie aruncate doar plastic, carton, hartie, sticla, deseuri menajere nu stiu daca este asa usor de discutat, atat timp cat nu avem o organizare concreta a procesului de reciclare. O ultima idee ar fi ridicarea separata a tot ceea ce inseamna mobilier, electrocasnice. Ar fi nevoie de stabilirea unei zile precise in care persoanele care doresc sa arunce asemenea lucruri sa le scoata pentru a fi colectate independent de celelate deseuri.
De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.