Mediu: Ghenele de gunoi din Craiova

Nume : CDCD
Tara : Romania
Data : 07.08.2011
Profesie : ONG
Organizatie : Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila
Institutie tinta : Primaria Municipiului Craiova
Stadiul problemei :

Nu mai este nici o noutate că, vara, cele mai multe dintre platformele de gunoi care deservesc cartierele Craiovei te trăsnesc cu mirosul greu. Este, în fapt, un cerc vicios alcătuit din administraţia locală, SC Salubritatea, Compania de Apă, asociaţii de proprietari şi cetăţeni.


Craiovenii se plâng că multe dintre platformele de gunoi sunt construite în aşa fel încât nu au o scurgere, nu sunt prevăzute cu canalizare şi, mai ales, cu o sursă de apă. Este şi cazul platformei de pe strada Mihail Moxa din cartierul Calea Bucureşti, care deserveşte două asociaţii de proprietari. Aici, primăria a schimbat locul destinat containerelor de gunoi, fiindcă se afla prea aproape de blocuri. Noua platformă a fost dată în funcţiune, dar este lipsită de canalizare şi o sursă de apă care să permită spălarea acesteia. Cel mai rău este însă că platforma a fost construită „aiurea“, după cum spun locatarii, iar tot compostul (lichidul de la gunoi) se scurge în stradă. „Platforma este nefinalizată. Nu are gură de canal, nu are un robinet, pentru ca femeile de serviciu să poată spăla locul, după ridicarea gunoiului. Tot lichidul care se scurge din tomberoane şi din maşina Salubrităţii, când ridică gunoiul, vine în stradă şi bălteşte aici. Şi la 40 de grade Celsius, când se încinge betonul, te trăsneşte mirosul. (Gazeta de Sud, 5 august 2011)


Solutii primite de la cetateni

Vasile Alexandra

Vasile Alexandra, Romania, Studenta (08.08.2011)

In primul rand gunoiul ar trebui ridicat mult mai des, in multe cartiere exista prea putine ghene de gunoi, astfel ca spatiul este insuficient pentru depozitare, se creaza efectiv munti de deseuri. In al doilea rand spatiul in care se afla pubelele ar trebui securizat, pentru a interzice accesul cainilor comunitari, care de cele mai multe ori devasteaza locul, gunoiul fiind imprastiat peste tot. De asemenea, ar fi utila construirea unor spatii special amenajate pentru colectarea materialelor de constructii(caramida, mortar, tencuiala etc). Este adevarat ca unele platforme de gunoi, prea putine, au acest spatiu pentru depozitarea molozului, dar este mult prea mic. Cat despre anumite pubele, in care sa fie aruncate doar plastic, carton, hartie, sticla, deseuri menajere nu stiu daca este asa usor de discutat, atat timp cat nu avem o organizare concreta a procesului de reciclare. O ultima idee ar fi ridicarea separata a tot ceea ce inseamna mobilier, electrocasnice. Ar fi nevoie de stabilirea unei zile precise in care persoanele care doresc sa arunce asemenea lucruri sa le scoata pentru a fi colectate independent de celelate deseuri.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.